Hlavní obsah

Češi při výběru bydlení hledí hlavně na cenu a počet pokojů

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitějšími kritérii při rozhodování o koupi bytu jsou pro Čechy cena a počet pokojů. Velkou váhu kladou také na dopravní dostupnost, dostatek zeleně v okolí a dobrou pověst developera.

Foto: Profimedia.cz

Cena je u nás stále hlavním kritériem při nákupu nemovitosti pro bydlení

Článek

„Každý klient, který u nás zakoupí nový byt, vyplní současně s podpisem smlouvy také jednoduchý dotazník. Díky tomu dosáhneme naprosto přesného zacílení a návratnost vyplněných dotazníků je v podstatě stoprocentní,“ říká Evžen Korec, generální ředitel developerské společnosti Ekospol.

Cena stále na prvním místě

Na stupnici od 0 do 5, kde 5 značí nejvyšší důležitost a 0 nejnižší, získalo kritérium „cena“ průměrnou hodnotu 4,39 a „počet pokojů“ 4,14. Vysokého hodnocení dosáhla také kritéria „dopravní dostupnost“ (3,97), „zeleň v okolí“ (3,89) a „pověst developera“ (3,87).

Klienti jsou vzdělanější

Naopak nejmenší váhu přikládají klienti úrovni standardního vybavení (3,09) a trochu překvapivě také občanské vybavenosti bezprostředního okolí (3,13).

„Nízká důležitost úrovně standardního vybavení dokazuje, že dnešní klienti jsou vzdělanější než v době realitního boomu. Nejsou ochotni akceptovat taktiky, kdy developer ospravedlňuje o stovky tisíc vyšší cenu rádoby luxusním vybavením interiéru,“ vysvětluje Evžen Korec.

Lidé se drží "své" lokality

Tři pětiny klientů, téměř přesně 60 %, pak kupují byt v lokalitě, kterou podle svých slov „dobře znají“ – tedy v ní buď bydlí, dříve bydleli nebo se v ní často nacházejí.

Z dalších výsledků průzkumu vyplývá, že 76 % klientů kupuje byt pro vlastní bydlení, 14 % pro své děti a 10 % na investici za účelem pronájmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nájemní bydlení už v Česku neláká

Bytová politika v České republice se v posledních dvaceti letech výrazně vychýlila ve prospěch vlastnického bydlení. V mezinárodním srovnání patří ČR k zemím...

V Praze má vyrůst na 20 000 nových bytů

Celkem 20 343 nových bytových jednotek hodlají v nejbližších letech vystavět developeři v Praze. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Ekospol, která...

Výběr článků

Načítám