Hlavní obsah

Demolice v pardubické Machoňově pasáži končí, začíná oprava

Právo, René Chvalina

Další fází pokračuje rozsáhlá rekonstrukce pardubické Machoňovy pasáže. Po výrazných demoličních pracích začne konečně dlouho očekávaná oprava ceněné kulturní památky. Pasáž je kvůli rozsáhlé rekonstrukci od ledna uzavřena, a minimálně do dokončení stavebních prací ještě bude.

Foto: René Chvalina, Právo

V prostorách bývalých bytů v Machoňově pasáži budou po rekonstrukci kanceláře.

Článek

První etapa by měla skončit v březnu příštího roku, jak dlouho potrvá druhá etapa, není ještě přesně jasné. Zadavatel teprve musí vypsat soutěž. Dvě stavební etapy by měly stát přibližně 150 miliónů korun bez daně z přidané hodnoty.

„Rozsáhlé demoliční práce máme již téměř za sebou. Zbývají nám tři fasády, dělá se vnitřní schodiště. Jinak všechno ostatní je hotovo, jsou sejmuté stropy a krovy na cihlové zástavbě,“ uvedl v pondělí stavbyvedoucí Lubomír Jakl.

Projekt rekonstrukce kulturní památky se od roku 1995 postupně měnil, protože v centru Pardubic vznikly nové prodejní prostory, obchodní centra Grand a Afi Palace. V přízemí pasáže budou obchody, nahoře kanceláře.

Ve sklepení bude možná galerie

„Nové křídlo nad kancelářemi nabídne byty a do suterénu pasáže se vrátí restaurace, která tam kdysi byla a později ji nahradil sklad civilní obrany,“ upřesnil architekt Miroslav Petráň s tím, že tu původně mělo být dvanáct tisíc metrů čtverečních nebytových prostor, z původního konceptu zbyla pasáž a přístavba východního křídla s byty.

„Na to naváže druhá etapa s podzemním a nadzemním parkovištěm a parkové úpravy,“ dodal Petráň. Městský rozvojový fond uvažuje také o tom, že by část sklepení zpřístupnil jako galerii. „Úvěr na celou stavbu budeme splácet do roku 2023. Budeme dělat všechno pro to, abychom se vešli do plánovaného rozpočtu,“ řekl předseda představenstva Městského rozvojového fondu Pardubice Jiří Komárek.

Pasáž vznikla podle návrhu architekta Ladislava Machoně ve dvacátých letech minulého století. Od šedesátých let si město zadalo několik architektonických studií, ale žádná z nich se neuplatnila. V roce 1995 Pardubice vypsaly novou soutěž a teprve na počátku letošního roku se začalo s opravami.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladá Boleslav se zbavuje historických kasáren

Po mnoha letech tápání, bezradnosti a také chátrání historické budovy bývalých kasáren v Jičínské ulici v Mladé Boleslavi se zdejší radnice konečně rozhodla...

Nájemní bydlení už v Česku neláká

Bytová politika v České republice se v posledních dvaceti letech výrazně vychýlila ve prospěch vlastnického bydlení. V mezinárodním srovnání patří ČR k zemím...

Výběr článků

Načítám