Hlavní obsah

Demoliční čety strhly slavnou rezidenci, jež inspirovala vznik Velkého Gatsbyho

Právo, CNN, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Četa stavebních dělníků s těžkou technikou strhla v sobotu v americkém Sands Pointu legendární dům, který v roce 1925 inspiroval amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda k napsání slavného románu Velký Gatsby.

Foto: Reuters

Demolice domu, který inspiroval vznik románu Velký Gatsby.

Článek

„Pocházel z jiné doby. Je to škoda, ale časem se přežil,“ vysvětlil pro CNN důvody majitel domu Bert Brodsky, jenž jej v roce 2004 pořídil za 17,5 miliónu dolarů.

Součástí rezidence byl tenisový kurt, dvě soukromé pláže, více než 20metrový bazén, kulečníkový sál, skleník, stáje pro koně, francouzské zahrady a celé patro pro služebnictvo. „Byl to obrovský, okázalý dům a dnes lidé nemají zájem o sídlo na 15 akrech se všemi daněmi a městskými poplatky,“ dodal Brodsky s tím, že náklady na provoz domu činily milión dolarů ročně.

Uvolněný pozemek si už zamluvila stavební firma Jaco Builders, která na něm chce příští rok vybudovat pět vil, každou v hodnotě 10 miliónů dolarů. Legendární sídlo na Zlatém pobřeží ostrova Long Island vyrostlo v roce 1902.

Fitzgerald bydel vedle

Konaly se v něm nejrozmařilejší večírky tehdejší smetánky. „Albert Einstein, bratři Wrightové, finančník J. P. Morgan, Rockefellerovi a básník Oscar Wilde nechyběli mezi stovkami hostů,“ řekla spisovatelka a historička Monika Randallová.

Na obří párty chodil i Fitzgerald, jenž bydlel poblíž a o životě honorace snil, vysvětlila Randallová, jež demolice domu hořce lituje. „Nebyl to nejúžasnější dům, ale představoval dějiny. „Je naprosto otřesné, že byl zničen,“ prohlásila.

Román Velký Gatsby se dosud dočkal šesti filmových verzí. Nejslavnější pochází z roku 1974. Newyorského zbohatlíka Jaye Gatsbyho v ní ztvárnil Robert Redford, jeho nešťastnou lásku Daisy pak Mia Farrowová.

Australský režisér Baz Luhrmann nyní chystá ve formátu 3D další verzi, přičemž hlavní role by se měl zhostit Leonardo DiCaprio.

Reklama

Související témata:

Související články

Barokní raduňská vošárna se proměňuje

Už za pár měsíců se lidé budou moci v Raduni na Opavsku pokochat zcela opravenou kulturní památkou, barokní vošárnou, která ještě před pár lety nezadržitelně...

Výběr článků

Načítám