Hlavní obsah

Karlův most čeká další nezbytná rekonstrukce

Právo, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtá fáze rekonstrukce Karlova mostu, tentokrát na Křížovnickém náměstí, začne během několika dnů. Betonová deska z 80. let je totiž na několika místech děravá, nefunkční je také hydroizolace. Proto zatéká do cihlových kleneb a také pod mosteckou věž.

Foto: Profimedia.cz

Karlův most

Článek

Zakázku v hodnotě 36 miliónů korun včetně DPH získala firma FIRESTA–Fischer. „Výběrové řízení jsme vyhlásili už v loňském roce. Chtěli jsme si ale u Národního památkového ústavu ověřit, že se vše bude dělat podle předpisů. Památkáři nám to potvrdili, dokonce nás o provedení rekonstrukce izolace sami žádali,“ řekl náměstek pražského primátora Antonín Weinert (ČSSD).

V minulosti bylo totiž provedení rekonstrukce zábradlí mostu ze strany některých odborníků kritizováno. V rozpočtu peníze na opravu mostu jsou, dodavatel nabídl provedení prací za 448 dní.

Po této fázi opravy bude podle Weinerta následovat další, která se bude věnovat opravě jednotlivých oblouků a pláště mostu. Ta by měla trvat 14 až 20 let.

„Odborníci řeší, jakým způsobem vyjmout kvádry a nahradit je novými. Bude také nutné otevřít lom se speciálním pískovcem. Kvádrů bude potřeba zhruba 64 tisíc,“ dodal Weinert.

Reklama

Související články

Bývalá továrna Vertex se mění v knihovnu

Už třetím měsícem pokračují stavební práce v areálu bývalé továrny Vertex v hradecké Wonkově ulici, kde by již na podzim příštího roku měla být otevřena nová...

Výběr článků

Načítám