Hlavní obsah

Před karlínskou Invalidovnou se obnovuje park

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim se obyvatelé Karlína hrozili rámusu motorových pil u Invalidovny. Co se to děje s Kaizlovými sady, ptali se. Na jaře je ten obrázek mnohem veselejší. I o víkendech zde zahradníci sázejí krásné mladé stromky, dovezené z Nizozemska.

Foto: Petr Janiš, Právo

Už brzy by měly před Invalidovnou kvést nové mladé kaštany.

Článek

Sady, k jejichž obnově se radnice rozhodla loni s argumentem, že je před osmi lety poničila povodeň, by se měly veřejnosti otevřít s květnem. Jejich nová podoba bude ostře kontrastovat s prázdnou protilehlou plochou Rohanského ostrova.

„Doufáme, že termín stihneme,“ řekla Právu mluvčí Prahy 8 Radka Wallace. V sadech pojmenovaných po národohospodáři z druhé poloviny 19. stol. Josefu Kaizlovi zůstaly snad jen mohutné duby a javory. Padly možná všechny kaštany. „Zachování historické kompozice parku se zaměřuje na renovaci středové jírovcové aleje,“ uvedla mluvčí. Vysazují se mladé javory.

Zahradníci mají plné ruce práce i s trávníky, keři a s jezírkem, které se zvětšilo. Voda v něm se bude nově filtrovat a obnovený provoz jezírka by neměl mít vliv na výskyt žab. U jezírka se už objevily dvě smuteční vrby.

Z keřů bude u Invalidovy kvést skalník, mahónie, růže, u Sokolovské ulice vyroste živý plot z ptačího zobu. Revitalizace Kaizlových sadů u Invalidovny, v níž sídlí Vojenský historický archív, začala loni v listopadu.

Asi polovinu z téměř 50miliónových nákladů získala Praha 8 z evropských fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám