Hlavní obsah

Rekonstrukce vily Tugendhat bude o 18 miliónů dražší

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnova vily Tugendhat v Brně běží podle plánu, bude však o 18 miliónů dražší. Sdělil to ve čtvrtek primátorův první náměstek Robert Kotzian (ODS).

Článek

Radnice totiž vyhověla požadavkům mezinárodní komise odborníků například na silnější travertin, na jinou povrchovou úpravu nábytku, na odlišnou technologii nátěrů kovových prvků a na úpravy elektroinstalace v nábytku. Dražší bude také makasarová stěna, restaurátorům se podařilo získat její původní fragmenty. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) stavební firma a památkáři pečlivě zaznamenávají postup všech prací. „Po částech se pracuje a také řeší finanční náklady, podle dokumentů lze vše spočítat do koruny. Zamezí se tak případným spekulacím o korupci,“ uvedl primátor.

Mluvčí radnice Pavel Žára sdělil Právu, že práce na vile nyní pokračují v suterénu, vlastně prvním nadzemním podlaží, a zčásti i ve druhém a třetím nadzemním podlaží. V exteriérech se odstraňuje nepůvodní zapravení omítek po dozdívkách druhotně proražených otvorů a ve spárách po různých typech vedení ještě z 80. let.

V interiérech v prostorách vzduchotechniky se dokončuje restaurování původní kletované cementové omítky a pokračuje montáž rozvodů zabezpečovacího systému a montáž rozvodů ústředního vytápění.

Rekontrukce světoznámé vily Tugendhat, která je jedinou českou stavbou moderního umění zapsanou na seznamu UNESCO, začala loni.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka se opět vrací družstevní výstavba

Pokud se realitní odborníci na něčem shodnou, pak na tom, že krize zásadně změnila poměry na českém trhu nemovitostí. Někdejší diktát developerů vzal –...

Výstaviště Flora čeká výrazná modernizace

Výstaviště Flora v Olomouci se intenzivně připravuje na provizorní podmínky. V nich bude muset zajistit výstavnickou činnost ve svém areálu od letošního září,...

Výběr článků

Načítám