Hlavní obsah

Cheb pokračuje v opravách hradu, investice půjdou do miliónů

Právo, Martin Polák
Cheb

Chebská radnice bude i v letošním roce pokračovat v opravách svého hradu. Přestože se bude muset obejít bez očekávaných dotací, investice půjdou do miliónů korun.

Foto: Martin Polák, Právo

Popadané zdivo z hradeb chebského hradu.

Článek

Město se tentokrát soustředí na staré opevnění hradu, které je ve velmi špatném stavu. Část hradebního zdiva je tak narušena, že z ní odpadávají desítky cihel. Radnice kvůli zajištění bezpečnosti nechala místo obehnat páskou a raději je uzavřela.

„Na opravy mělo jít původně asi 23 miliónů korun, přičemž třináct mělo být z dotace. Ta však nebude, takže použijeme pouze své peníze, tedy zhruba deset miliónů korun,“ uvedl místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS).

Hrad je otevřen veřejnosti

Cheb do rekonstrukce historické památky investuje každý rok milióny korun. Od roku 2006 až do loňska to bylo v rámci nejrůznější oprav a rekonstrukcí celkem přes 42 miliónů.

„Šlo například o opravy jihozápadních kasemat včetně malého nádvoří a barokního opevnění, opravy hradeb či Mlýnské věže a připojení k hradu,“ uvedla některé práce mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.

Chebský hrad je tak jako většina českých památek od uplynulého víkendu otevřený pro veřejnost. Slavnostní zahájení sezóny bylo tentokrát ve znamení třicetileté války. „Na prohlídku hradu vloni zavítalo 23 531 platících návštěvníků, rok předtím 21 454,“ poznamenala mluvčí.

„Hrad byl vystavěn ve 2. polovině 12. století na místě slovanského hradiště z 9. až 11. století. Ve 2. polovině 15. století byla k paláci císařské falce přistavěna hospodářská budova. Z původního románského opevnění se zachovala Černá věž a část východní hradby. Nejlépe dochovanou a nejcennější stavbou falce je hradní kaple sv. Erharda a Uršuly,“ připomněl historii hradu mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obliba menších kanceláří roste

Odpůrci otevřených kancelářských sálů, takzvaných openspace, které se k nám rozšířily zejména ve druhé polovině devadesátých let ze západní Evropy a Spojených...

Výběr článků

Načítám