Hlavní obsah

Výstaviště Flora čeká výrazná modernizace

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Výstaviště Flora v Olomouci se intenzivně připravuje na provizorní podmínky. V nich bude muset zajistit výstavnickou činnost ve svém areálu od letošního září, kdy by měla začít obří investice, jejíž hlavní částí bude rekonstrukce a dostavba centrálního pavilónu A.

Článek

„Předpokládáme, že akce poznamená již letošní podzimní etapu veletrhu Flora. Jednáme již o tom s hlavními vystavovateli,“ řekl novinářům ředitel Výstaviště Flora Zdeněk Štefka. Více budou využity podle něj pavilóny E, G a H.

Ke zvýšení výstavní plochy by mělo také přispět postavení stanů na volných prostranstvích. Investice do modernizace výstaviště, která by měla skončit do konce příštího roku, si podle předběžných odhadů vyžádá bezmála 400 miliónů korun, přičemž část nákladů by měla uhradit evropská dotace. Má zlepšit podmínky pro návštěvníky areálu, vystavovatele i pracovníky Flory. Dojde také k rozšíření výstavní plochy.

Z pavilónu zbude jen konstrukce

„Z nynější budovy pavilónu A zůstane zachována pouze železobetonová konstrukce, ostatní části je potřeba vyměnit, protože jsou již v nevyhovujícím stavu,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS). Pavilón A, který tvoří dominantní plochu výstaviště, je v provozu již od roku 1967. „Po rekonstrukci dostane částečně novou tvář, vyměněna budou i zdejší jednoduchá okna a v pavilónu by měla po rekonstrukci být i klimatizace. To, že dosud chyběla, byl velký handicap, který se projevoval zejména při konání květinových výstav,“ konstatoval Štefka.

Výstaviště chce nabídnout evropský standard

Součástí investice bude i dostavba centrálního pavilónu a stavba nové podsklepené správní budovy. Ta má mít dvě části. V první, která bude mít dvě nadzemní podlaží, bude umístěna restaurace. Ve druhé se čtyřmi nadzemními podlažími budou kanceláře Výstaviště Flora.

V rámci investice vznikne také nový vjezd na výstaviště z Wolkerovy ulice. Z ní bude vybudována křižovatka, která napojí komunikaci na stávající ulici Zamenhofovu. Nová komunikace povede až k nádraží Olomouc poblíž Flory. U něj má být vybudováno nové parkoviště. To by podle dřívějších odhadů mohlo pojmout 104 aut a 11 autobusů.

O zahájení rozsáhlejší modernizace areálu olomouckého výstaviště se hovoří již delší dobu. Potřebuje ji zejména proto, aby mohlo nabízet vystavovatelům i návštěvníkům evropský standard. Ještě letos by mělo být na investici vynaloženo asi 95 miliónů korun.

Jen loni navštívilo veletrhy a výstavy, které ve svém areálu uspořádalo olomoucké Výstaviště Flora, přibližně 192 tisíce platících návštěvníků. Nejvíce jich tradičně přišlo na jarní, letní a podzimní etapu zahradnického veletrhu Flora.

Reklama

Související témata:

Související články

Petřínská věž slaví 120 let

Petřínská rozhledna ve středu slaví významné jubileum. Přesně před 120 lety začala 16. března 1891 stavba věže, která svůj pařížský vzor převýšila o 45 metrů.

Výběr článků

Načítám