Hlavní obsah

Praha 6 začala stavět variabilní školku

Právo, Stáňa Seďová

Městská část Praha 6 v novém rozpočtu schválila 51 miliónů korun na plánovanou školku na Bílé Hoře. V těchto dnech začali dělníci stavět základy budovy, která se jednoduše promění na společenské centrum a hospodu v době, kdy bude málo předškoláků.

Článek

Praha 6 své občany dostatečně neuspokojila mateřskou školou Velvarská, kterou postavila v loňském roce, a tak, i přestože se všeobecně šetří, našla v rozpočtu finance na stavbu naplánované mateřinky na pozemku mezi ulicemi Za Oborou a Moravanů.

„Měli jsme stavět ještě mateřskou školku na Petynce, ale to vzhledem k úsporám letos nebudeme. Ovšem neříkám, že nebude nikdy. Jen jsme stavbu odložili. V pátek vedení radnice schválilo investici 51 miliónů korun na výstavbu školky na Bílé Hoře,“ řekl Právu mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Se stavebními pracemi na mateřské škole, jejíž náklady na realizaci byly původně vyčísleny na 57,5 miliónu korun, se v podstatě začalo už minulý rok.

Výjimečný je prosklený vstupní prostor, který může sloužit i pro menší kulturní akce
Klement Valouch, architekt

„V zimě se zbourala původní dřevostavba z přelomu 50. a 60. let. To byly takové ty typické pavilónky. Nyní se začnou stavět dvě části. V jedné budou čtyři oddělení a ve druhé hospodářská část s kuchyní, jídelnou a technickým zázemím. Výjimečný je na stavbě vstupní prostor, který bude celý prosklený a může dobře sloužit jak pro výstavy, tak pro různá setkání nebo menší kulturní akce,“ řekl Právu architekt projektu Klement Valouch ze společnosti VHE a spol. s tím, že když se začalo stavět nyní, bude v září určitě hotovo.

Školka se může změnit i v hospodu

To je pro mnohé zoufalé rodiče z Prahy 6, kteří nezískali místo v přeplněných mateřinkách, velkou nadějí. „Během léta proběhnou dodatečné zápisy. Stejně tak jsme to udělali v případě školky ve Velvarské a vše se stihlo. Sto dětí pak v září normálně nastoupí do nové školky. Podle smlouvy nám ji stavaři mají předat hotovou 4. září,“ slibuje Šálek.

Projektanti, podle jejichž návrhu byl rovněž revitalizován za zhruba 3,5 miliónu korun i okolní park a dětské hřiště, ovšem mysleli i na možnou proměnu mateřinky v případě, když dojde opět k poklesu demografické vlny. „Může se stát, že dětí bude v budoucnu zase méně a místa budou přebývat, takže jsme v návrhu počítali s tím, že bude mít stavba dvě etapy. První je nyní mateřská škola, ale v budoucnu tu může vzniknout i volnočasové centrum pro děti i dospělé, fitness a místo jídelny například restaurace,“ vysvětlil projektant.

Budova mateřské školy podle návrhu využívá barevných povrchových materiálů a prosklených ploch, mezi herními prvky převažují přírodní materiály jako dřevo nebo lana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám