Hlavní obsah

Začala proměna chráněné vysoké pece v Ostravě

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Symbol industriální Ostravy, památkově chráněná Vysoká pec číslo 1 v Dolní oblasti Vítkovic, se začala opravovat. Nejvyšší bod této lokality, která je národní kulturní památkou a zároveň se pyšní titulem Evropské kulturní dědictví, čeká za rok znovuzrození.

Článek

Rekonstrukce vysoké pece slavnostně vypukla v sobotu večer ohňostrojovým veselím a světelnými efekty. „Zahájení rekonstrukce Vysoké pece číslo 1 jsme pojali netradičně.

Projekt architekta Josefa Pleskota je natolik významný, že jsme chtěli jeho realizaci odstartovat viditelně. Proměnu pece proto realizační tým spojil se symbolikou příchodu nového jara,“ svěřil se generální ředitel a předseda představenstva skupiny Vítkovice Machinery Group Jan Světlík, který vlastní většinu historických objektů bývalých železáren.

„Vysoká pec změní svou podobu i účel téměř do roka a do dne od letošní jarní rovnodennosti. Odpočítávání začalo v sobotu. Na jaře roku 2012 se změní v unikátní technicko-historický skvost s naučnou trasou, kterou návštěvníci projedou stejně, jako pecí kdysi projížděla vsázka,“ upřesnil Světlík.

Na rok ve tmě

Vysoká pec byla o víkendu naposledy nasvícena, reflektory zhasly v noci z neděle na pondělí dvacet minut po půlnoci. Ve tmě zůstane ponořená celý rok. „Tento projekt je součástí celkové přeměny Dolní oblasti Vítkovic na místo pro vzdělávání, kulturu, popularizaci technických a přírodovědných oborů i rozvoj technologií 3. tisíciletí,“ řekla mluvčí společnosti Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Dodala, že historická konstrukce pece získá i funkční výtah s vozíky, jakými kdysi do takzvané tlamy pece putovaly suroviny.

„Návštěvníci díky tomuto vozíkovému výtahu na šikmých kolejnicích projedou po trase bývalého technologického toku materiálu a zamíří do samého hrdla, kde se pec plnila koksem, železnou rudou a ostatními příměsemi. Nejvyšší bod prohlídkové trasy bude ve výšce 45 metrů. Samotná věž pece bude však ještě vyšší, až na úrovni 60 metrů. Tam ale bude vstup veřejnosti z bezpečnostních důvodů částečně omezen,“ upřesnila mluvčí.

Vysoká pec číslo 1 bude společně s plynojemem a VI. energetickou ústřednou opravena z půlmiliardové dotace evropských fondů a ministerstva kultury. Proměnu spolufinancují i členové sdružení Dolní oblast Vítkovic, především skupina Vítkovice Machinery Group.

Reklama

Související témata:

Související články

Petřínská věž slaví 120 let

Petřínská rozhledna ve středu slaví významné jubileum. Přesně před 120 lety začala 16. března 1891 stavba věže, která svůj pařížský vzor převýšila o 45 metrů.

Výběr článků

Načítám