Hlavní obsah

Jurkovičova vila v Brně se v dubnu otevře veřejnosti

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního dubna bude mít Brno o turistickou atrakci navíc. Zvláště pro milovníky architektury je určena ojedinělá památka na významného tvůrce Dušana Jurkoviče.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jurkovičovu vilu v Brně můžete navštívit od prvního dubna.

Článek

Jeho rodinná vila v brněnské čtvrti Žabovřesky z roku 1906 patří k vrcholným příkladům modernistické architektury inspirované britskou a vídeňskou tvorbou s prvky lidového umění. Po dvouleté nákladné rekonstrukci bude zase přístupná veřejnosti.

Objekt v roce 2006 koupila za 15 miliónů Moravská galerie ve velmi dezolátním stavu. Stav se také podepsal na průběhu rekonstrukce, proto mělo slavnostní otevření proti původním předpokladům přece jen poněkud zpoždění. Původně se totiž předpokládalo, že oprava, která začala v květnu roku 2009, bude ukončena do roku 2010.

Na rekonstrukci se podařilo získat galerii 35 miliónů z tzv. Norských fondů. Ty tvoří část zdrojů EU, z nichž čerpají peníze ekonomicky slabší regiony Unie na projekty, které uchovávají evropské kulturní dědictví.

Úprav se dočkala i zahrada

Rekonstrukce zahrnovala opravu střechy, fasády, dřevěných konstrukcí a oken. Právě dřevo patří k hlavním stavebním materiálům vily. Oživení a úprav se dočkala také zahrada. Průčelí vily ozdobila nová malba na skle s pohádkovým motivem z dílny Josefa Bolfa. Původní skleněná mozaika od Adolfa Kašpara se nedochovala.

Objekt bude sloužit nejen jako turistická zajímavost, ale bude v něm také stálá expozice a studijní centrum mapující život a dílo proslulého architekta Dušana Samo Jurkoviče. Zatímco dům je možné navštívit pouze po předchozím telefonickém objednání, veřejně přístupná bude podle počasí prakticky každodenně přilehlá zahrada, která je rovněž upravena podle Jurkovičova návrhu.

Skupinky maximálně po 15

Zvláštní dům, který je zcela jedinečnou kombinací kamene, zdiva, dřeva a plastik je totiž natolik vzácnou památkou s omezenými vnitřními prostory, že jej naráz může navštívit s průvodcem pouze patnáctičlenná skupina lidí.

Od dubna do října bude vila otevřena od úterý do neděle a od listopadu do března od čtvrtka do neděle. Prohlídky lze rezervovat telefonicky nebo i na internetových stránkách Moravské galerie, základní vstupné je 100 korun.

Otevření vily spojí galerie s oslavami 50. výročí svého založení. Galerie v nynější podobě vznikla 1. dubna 1961 sloučením obrazárny někdejšího Františkova muzea a brněnského Uměleckoprůmyslového muzea. Kromě tří paláců v centru města galerie spravuje také rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy. Novinkou v nabídce se nyní stane Jurkovičova vila.

Reklama

Související témata:

Související články

Holešovická tržnice se změní

Praha prostřednictvím radní Alexandry Udženije (ODS) zahájila jednání s nájemcem Holešovické tržnice, společností Delta Center. Cílem je, aby firma zahájila...

Výběr článků

Načítám