Hlavní obsah

Petřínská věž slaví 120 let

Právo, sts

Petřínská rozhledna ve středu slaví významné jubileum. Přesně před 120 lety začala 16. března 1891 stavba věže, která svůj pařížský vzor převýšila o 45 metrů.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Rozhledna Petřín

Článek

„Jde o přímou inspiraci Klubu českých turistů, kteří roku 1889 navštívili vlakem světovou výstavu v Paříži a rozhodli se podobnou věž vybudovat i v Praze. Práce podle plánů inženýrů Františka Prášila a Julia Součka byly dokončeny v srpnu,“ popsal Martin Marcilis ze společnosti Pražské věže.

Na stavbě, která trvala pouhých 5 měsíců a 4 dny, pracovalo najednou až sto dělníků. „Jádrem konstrukce je osmiboký tubus, v němž je umístěn výtah. Okolo něj se vinou dvě točitá schodiště, jedno pro cestu nahoru, druhé pro cestu dolů. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny, horní je ve výšce 55 metrů,“ popsal Marcilis konstrukci věže, která byla dokončena ve stejnou dobu jako lanová dráha.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Petřínská rozhledna.

Kvůli špatnému technickému stavu byla věž uzavřena v roce 1979. Po opravení konstrukce byla veřejnosti opět zpřístupněna roku 1991. Velké oslavy chystá Petřínská rozhledna, která v době své stavby stála celkem 32 000 zlatých, na 120. výročí otevření, tedy 20. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám