Hlavní obsah

Strážce zámku v Lysicích bude konečně restaurován

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bůh Apollón, syn samotného Dia a Létó, střeží vchod do státního zámku v Lysicích – spolu s dalšími třemi postavami římské a řecké mytologie. Jako jediný má smůlu, jeho stav je nejhorší ze čtveřice. Má také štěstí, protože právě proto byl vybrán k restaurování. Stane se tak ještě letos, přímo na místě, takže zůstane na mostě nad vodou zaplněným příkopem.

Foto: Jan Trojan, Právo

Bůh Apollón u vchodu do lysického zámku

Článek

Apollón z maletínského pískovce je zjevně zvětralý, potřebuje odborný zásah. Kdyby musel ještě déle čekat, nezbylo by než sochu uložit v depozitáři, míní kastelánka Martina Medková-Rudolfová.

Větší část peněz na Apollónovu obnovu věnoval britský spolek Přátelé českých historických staveb, zahrad a parků, jehož patronkou je mj. známá architektka Eva Jiřičná. Ze zhruba 110 000 korun poskytují Britové 60 000. „Chtěli jsme něco udělat pro kulturní dědictví vaší země,“ prohlásil výbornou češtinou Stephen Conlin z britského spolku. V Londýně pořádají přednášky a koncerty s bohemistickou tematikou, píší články do tisku.

Apollón je na jihu Moravy už třetím dobrým skutkem tohoto spolku, existujícího čtyři roky. V zámeckém parku v Uherčicích na Znojemsku obnovili z britského příspěvku sochu Alegorie zimy a ze stejného objektu pochází barokní obraz hraběte Tomáše Vinciguerry VI. Collalta (1710 až 1768), jehož zásadní obnova proběhla v ateliérech Akademie věd v Praze, práci odvedl restaurátor Pavel Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám