Hlavní obsah

Radnice Prahy 1 se stěhovat nebude, dům si ale nechá

Právo, Petr Janiš

Rozpočet Prahy 1 nepočítá se stěhováním úředníků do domu na rohu ulic Štěpánská a V jámě. Radnice získala dům v socialistickorealistickém stylu před dvěma lety od města výměnou za čtyři jiné objekty, například za budovu víceletého gymnázia v Jindřišské ulici.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vzhled domu na rohu ulic Štěpánská a V jámě s původní zástavbou neladí.

Článek

Původně se do 4,5 tisíce metrů plochy měla sestěhovat různá dislokovaná pracoviště úřadu Prahy 1 a původní budova ve Vodičkově ulici měla prodělat opravy, šlo o investice za zhruba 300 miliónů korun. V letošním schváleném rozpočtu je na vše vyčleněno jen několik miliónů. „Nedomnívám se, že jsou potřeba nějaké megalomanské aktivity,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Starosta chce požádat magistrát o změnu využití domu. „Může být využit mnohem smysluplněji, než abychom tam nastěhovali nové úředníky,“ poznamenal Lomecký. Asi dvě patra by podle něho mohla sloužit dětem právě ze školy v Jindřišské ulici, odkud se je prý snaží vytlačit město. Zbytek šestipodlažní budovy by patrně mohl sloužit komerčním účelům.

Radnice podle opozičního zastupitele Filipa Pospíšila (SZ) vůbec skleněný dům nepotřebuje a jen do něj bude muset cpát peníze z už tak napjatého rozpočtu.

„Navrhoval jsem, ať se to městu vrátí,“ přiblížil Právu Pospíšil. Koalice TOP 09, ČSSD a VV odmítla všechny z téměř 60 pozměňovacích návrhů. „Rozpočet, který ani nebyl předjednán, protlačili čistou silou. Šlo o válcování jiných názorů nejspíš v povinném hlasování, jako by o věci nepřemýšleli. Tak se nepostupovalo ani za ODS,“ řekl Pospíšil.

Radniční budovu zatím rekonstrukce nečeká

Podle Lomeckého nakonec pro rozpočet v původní podobě zvedlo ruku 30 z 35 zastupitelů. První městská část bude letos hospodařit s rozpočtem o 455 miliónů korun nižším než loni, plánuje utratit 841 miliónu korun, příjmy budou o pět miliónu nižší.

Na investice dá Praha 1 asi 193 miliónů korun, což je o 134 miliónů méně než loni. Běžné výdaje letos poklesnou o čtvrtinu. Schválené výdaje loňského rozpočtu činily 1,29 miliardy korun.

Radniční budovu ve Vodičkově ulici s pasáží čekají průběžné opravy, ne celková rekonstrukce. V centru Prahy jsou mnohem zuboženější stavby.

„Stav tohoto domu není tak alarmující,“ dodal Lomecký. Z velkých projektů chce letos Praha 1 zahájit úpravy spodní části Václavského náměstí, investice poplynou do Nemocnice Na Františku a do polikliniky v Palackého ulici. Zaplatit se musí stavba domu pro seniory na rohu ulic Dlouhá a Benediktská a v Lodecké ulici se bude stavět bytový dům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám