Hlavní obsah

Z brněnské hvězdárny bude přírodovědné exploratorium

Právo, Miroslav Homola

Nové moderní multivizuální centrum – oficiálně nazývané přírodovědné exploratorium – vzniká už od června 2010 na Kraví hoře v Brně. Moderní technika na Kraví hoře v Brně umožní lepší pohledy do nekonečna vesmíru.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Na Kraví hoře se pracuje i v zimě.

Článek

Těžko říci, zda se nový, jazyk lámající název ujme, či zda budou i nadále chodit návštěvníci „do hvězdárny“ jako doposud. V každém případě půjde o zařízení, které budou moci ostatní města Brnu závidět.

Nové centrum, které získalo dotaci 65 miliónů korun z Regionálního operačního projektu Jihovýchod, by se mělo představit veřejnosti na konci letošního roku. „Tradiční pojetí hvězdáren a planetárií, jak jsme je znali v posledním půlstoletí, je již z velké části překonáno. Popularizace vědy k nám přivádí stále větší počet návštěvníků,“ uvedl ředitel hvězdárny a planetária Jiří Dušek.

Exploratorium spojí různé vědní disciplíny a pomocí moderní techniky a speciálních programů je přiblíží široké veřejností, včetně dětí, seniorů a handicapovaných osob.

Věda tak přestává být doménou středních či vysokých škol, ale otevře své brány široké veřejnosti. „Cílem je vytvořit prostředí, ve kterém budou návštěvníci aktivními spoluúčastníky a spolutvůrci nabízených aktivit,“ dodává Jiří Dušek.

Interaktivní chodba i velký čočkový dalekohled

Architekt Martin Rudiš vytvořil komplex divácky atraktivních, univerzálně využitelných prostor s řadou audiovizuálních prvků s moderní technikou. Dříve kapacitně nedostačující vstupní hala propojí budovy hvězdárny a planetária. Kromě tradičního zázemí pokladen a prodejny astronomického zboží bude součástí haly i prostor pro výstavy a společenské akce. Prostor bude navíc bezbariérový.

Srdcem centra se stane samotné exploratorium v suterénu budovy. V interaktivní expozici si návštěvníci „osahají“ skutečné exponáty či reálně zasáhnou do výstavy, která bude v prvních letech věnována příběhům Sluneční soustavy. Samozřejmostí jsou moderované prohlídky se školeným personálem. Renovace se dotkne i nejexponovanějšího místa hvězdárny – přednáškového sálu, ve kterém budou probíhat experimentální představení.

Novinkou je také interaktivní chodba. Nabídne prostor pro názorné vizualizace prezentované pomocí pětice LCD monitorů. Jedinečnou bude také pasáž věnovaná fenoménu světelného znečištění, kde návštěvníci získají informace o tom, jak svítit lépe a účinněji.

Pro náročnější diváky bude zrekonstruován velký čočkový dalekohled, který doplní vznikající velký zrcadlový dalekohled s počítačovou navigací. „Dalekohledem lze pozorovat galaxie vzdálené až desítky, neli stovky miliónů světelných let,“ uzavírá Jiří Dušek. Díky novému centru by roční návštěvnost měla dosáhnout až 130 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Do centra Brna ulehne housenka

Poklidnou hladinu veřejného mínění v Brně určitě rozvlní návrh nového objektu Edison centra, které má vyrůst na rohu ulic Koliště a Cejl. Stavba nezvyklého...

Klatovy dokončují obnovu jezuitské koleje

Další část bývalé jezuitské koleje v Klatovech má ožít a získat novou náplň využití. Radnice připravuje dokončení rekonstrukce komplexu, který započala před 15...

Na opravu Zelného trhu v Brně padne 57 miliónů

Rekonstrukce brněnského historického náměstí Zelný trh začne nejdříve v příštím roce. Bude stát zhruba 57 miliónů korun. Město předpokládá, že kolem 40 miliónů...

Výběr článků

Načítám