Hlavní obsah

Mikulov nabízí k adopci 17 kapliček

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adopce zvířat, jakou mají v některých zoo, již není ničím překvapivým. V Mikulově na Břeclavsku zvažují ještě originálnější adopci. Zájemci se mohou hlásit o některou z kapliček Křížové cesty na Svatém kopečku nad městem.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Křížová cesta na Svatý kopeček je dominantou Mikulova.

Článek

Mohou si dokonce vybrat, kaplí je sedmnáct a radnice chce tímto neobvyklým způsobem pomoci opravě souboru církevních památek, které má v nájmu.

„Já bych nepřeceňoval ten pojem adopce. Hledáme cestu, jak zajistit opravu Křížové cesty, a toto označení se nám jeví jako nejjednodušší,“ řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

Městu na památce, která je jeho z dálky viditelným symbolem, záleží. Samo opravu neutáhne a v žádostech o dotace zatím nemůže slavit příliš úspěchů. Myšlenka adopce by mohla být řešením. První zmínky o neobvyklé iniciativě mikulovské radnice se neminuly ohlasem. Starostu oslovilo pět firem, které myšlenka zaujala. Bude ale otázkou dalšího jednání, aby přesně dohodli podmínky.

Náklady by neměly přesáhnout dvacet miliónů

„Ta cesta adopce určitě není nereálná. Máme na co navazovat. Při rekonstrukci kaple Božího hrobu se na zajištění prostředků podílela Místní akční skupina, získali jsme peníze od státu a Evropské unie. S vlastníky pozemku a památkáři jsme u kaple vyjednali umístění tabulky s historií stavby a připomenutím těch, kdo opravu zajistili. To je cesta, kterou chceme jít u Křížové cesty,“ připomněl starosta.

Hledáme cestu, jak zajistit opravu Křížové cesty, a toto označení se nám jeví jako nejjednodušší,“
starosta Mikulova Rostislav Koštial

Celkové náklady na obnovu časem i vandaly poškozené Křížové cesty by podle něj neměly překročit dvacet miliónů korun. Největší položkou bude oprava kostela svatého Šebestiána, která může být v rozmezí od tří do pěti miliónů korun, ostatní stavební díla by ale měla stát méně, spíše v řádech statisíců než miliónů. Pokud si zájemci o adopci netroufnou na úhradu statisícových částek, bude možné jít cestou sdružení prostředků, že by vybranou kapličku adoptovalo několik firem či jednotlivců společně.

Křížovou cestou se mikulovští zastupitelé zabývají delší čas. Vloni v listopadu schválili její pronájem od církve. Připravili plán rekonstrukce na soubor staveb, kde největší je již zmíněný kostel z roku 1622 na vrcholu Svatého kopečku, ale zatím marně shánějí dotace z evropských fondů. Proto chtějí pomoci i touto cestou. Dvacet miliónů je ovšem částka potřebná na opravu staveb. Úplné restaurování jejich interiérů a výzdoby by si vyžádalo další nemalé částky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám