Hlavní obsah

Teplická nemocnice se dočká modernizace

Právo, Karel Otcovský

Společnost Krajská zdravotní (KZ), která v Ústeckém kraji spravuje pět velkých nemocnic, investuje stovky miliónů korun do renovace nemocnice v Teplicích. Po loňské rekonstrukci lůžkového ortopedického oddělení a chirurgických ambulancí by letos měla začít stavba nové budovy pro akutní příjem.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Náměstek ředitele KZ Miloslav Řehák představuje návrh architektonického řešení areálu teplické nemocnice.

Článek

Vybudování nových prostor pro chirurgické ambulance a jejich následné přestěhování umožní zbourat starou budovu, kde nyní sídlí. KZ chce ještě letos začít stavět novou dvoupatrovou budovu. Vedle akutního příjmu v ní budou nové operační sály.

Podle náměstka pro řízení a správu majetku KZ Miloslava Řeháka bylo na čase vyřešit příjmovou část nemocnice. „V nové budově se spojí příjem interní, neurologický a chirurgický,“ upřesnil Řehák. Nad příjmovou částí bude centrální sterilizace a čtyři nové operační sály, které jsou nyní umístěné u jednotlivých oddělení.

O výstavbě nových operačních sálů se přitom hovoří už několik let. První nápad spojený s vybudováním heliportu na střeše vznikl před deseti roky. Ztroskotal však na financích, 200 miliónů potřebných na realizaci odvážného projektu se tehdy vedení nemocnice nepodařilo sehnat.

Konečná cena není ještě známa

Práce na projektové dokumentaci jsou podle mluvčího KZ Jiřího Vondry v plném proudu. Kolik bude realizace zamýšlených změn stát, není proto ještě známo. „Vedení společnosti v současné době pracuje na hospodářském plánu, tedy včetně plánu investičního, pro rok 2011. S ohledem na současné stadium příprav letošních investic nemohu proto specifikovat konkrétní plán investic v teplické nemocnici,“ sdělil Právu Vondra.

První fáze přestavby nemocnice, která zahrnovala úpravu prostor pro chirurgické ambulance, stála 5,1 miliónu korun. Další nutnou investicí bude vnitřní vybavení, které přijde na několik set tisíc korun.

V areálu teplické nemocnice byla loni za 12 miliónů korun vybudována nová páteřní příjezdová cesta. Ta původní byla v havarijním stavu a již neopravitelná. S opravami navazujících komunikací se podle Řeháka počítá do budoucna, po dokončení všech naplánovaných stavebních prací uvnitř nemocničního areálu.

Reklama

Související články

Ceny starších bytů v Praze porostou

Kdo si chce pořídit starší byt v pražské cihlové zástavbě, letos za něj může zaplatit o něco více než loni. Podle realitních kanceláří pokles jejich ceny...

Do centra Brna ulehne housenka

Poklidnou hladinu veřejného mínění v Brně určitě rozvlní návrh nového objektu Edison centra, které má vyrůst na rohu ulic Koliště a Cejl. Stavba nezvyklého...

Klatovy dokončují obnovu jezuitské koleje

Další část bývalé jezuitské koleje v Klatovech má ožít a získat novou náplň využití. Radnice připravuje dokončení rekonstrukce komplexu, který započala před 15...

Výběr článků

Načítám