Hlavní obsah

Klatovy dokončují obnovu jezuitské koleje

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další část bývalé jezuitské koleje v Klatovech má ožít a získat novou náplň využití. Radnice připravuje dokončení rekonstrukce komplexu, který započala před 15 roky. Barokní jezuitská kolej ze 17. století patří ke skvostům města.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Barokní jezuitská kolej (v pozadí) patří k historickým skvostům města.

Článek

Velká část objektu je již využívána, úpravou prošla zahrada, teď připravuje město projektovou dokumentaci pro dům číslo 59, část s bývalou jídelnou. „V objektu je knihovna, některé agendy městského úřadu a teď by měly přibýt prostory pro činnost klubu seniorů,“ uvedl starosta Rudolf Salvetr (ODS).

Rekonstrukce se dotýká zdobeného historického sálu, právě ten by měl sloužit seniorům, ale i dalším akcím a koncertům pro sto až sto padesát lidí. Jeho další předností je výborná akustika. Obnova vyjde na milióny.

„Náklady rozhodně nebudou malé,“ uvedl starosta, který je odhadl až na 35 miliónů korun. Další desítky miliónů už město od roku 1995 do komplexu vložilo, jen loni vyšla rekonstrukce na 16 miliónů korun. „U objektu s památkovou péčí je stavební obnova vždy nákladná, ať jde o rekonstrukci sítí, topení, ale i štuků,“ dodal.

Klatovům chybí hrad nebo zámek, ale barokní jezuitský komplex jej dokáže nahradit Václav Chroust,
klatovský místostarosta

Objekt je v Klatovech znám jako vojenská kasárna. „Je třeba opravit zásahy, které tam vojáci kdysi udělali, a objekt vrátit do jeho historické podoby, stejně tak jak už dnes téměř tři čtvrtiny jsou,“ doplnil.

Pokud se záměr podaří, byl by objekt zrekonstruován. „Pokusíme se i o dotační tituly,“ upřesnil starosta. Jezuitská kolej patří k nejhezčímu a co do velikosti nejrozsáhlejšímu komplexu historických objektů v centru města.

„Klatovům sice chybí hrad nebo zámek, ale barokní jezuitský komplex je tak velký a tak zajímavý, že jej dokáže nahradit,“ vyzdvihl jeho význam místostarosta Václav Chroust (ODS).

Klatovský klub seniorů, jimž mají prostory posloužit k činnosti, má velké množství velmi aktivních členů. Ti se zaměřují na vzdělávání například v oblasti jazyků a počítačů, připravují ale i celou řadu kulturních vystoupení, spolupracují se školami a školkami. „Považuji za velmi důležité, že zůstávají aktivní do vysokého věku,“ doplnil starosta na adresu klubu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny starších bytů v Praze porostou

Kdo si chce pořídit starší byt v pražské cihlové zástavbě, letos za něj může zaplatit o něco více než loni. Podle realitních kanceláří pokles jejich ceny...

Do centra Brna ulehne housenka

Poklidnou hladinu veřejného mínění v Brně určitě rozvlní návrh nového objektu Edison centra, které má vyrůst na rohu ulic Koliště a Cejl. Stavba nezvyklého...

Výběr článků

Načítám