Hlavní obsah

Ceny starších bytů v Praze porostou

Právo, Hynek Paštěka

Kdo si chce pořídit starší byt v pražské cihlové zástavbě, letos za něj může zaplatit o něco více než loni. Podle realitních kanceláří pokles jejich ceny dosáhl svého dna a v letošním roce očekávají mírný růst.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Zájemci o nové byty zatím mohou ještě počkat. Jejich ceny svého minima ještě nedosáhly, mohly by klesnout až o čtvrtinu. V loňském roce ceny starších bytů v cihlové zástavbě klesly zhruba o deset procent.

„Důvodem bylo jejich velké předražení. Pro další pokles však už není důvod. V prvním pololetí roku očekáváme v průměru naopak mírný nárůst cen, a to v horizontu několika, maximálně však pěti procent,“ řekl Právu spolumajitel realitní kanceláře M Reality Miroslav Jonáš.

Důvody vidí ve zmírnění velmi přísné úvěrové politiky bankovních domů a stabilizaci na trhu práce. Přesto na počátku bude fungovat ještě ve vyšší míře opatrnost, a to jak u bankovních domů, tak u zájemců o bydlení. Proto se neočekává skokový růst cen.

Růst lze očekávat u menších bytů

„Mírný růst do pěti procent můžeme zaznamenat především u bytů s menší rozlohou a v atraktivnějších lokalitách. V těch méně vhodně položených a u větších bytů bude cena spíše stagnovat,“ doplnil ekonomický ředitel franšízové sítě realitních kanceláří Union Partners Vladislav Vachata.

Jiná situace je ale u nově stavěných bytů. „Poptávka se v tuto chvíli zcela míjí s nabídkou. Reálný pokles cen vidíme ještě v horizontu 25 procent. O předražené, nekvalitní stavby v neatraktivních lokalitách prostě zájem není a v dalších několika letech ani nebude. Zvlášť v době, kdy lidé o utracených penězích více přemýšlejí a při nákupu nemovitostí chtějí prostředky zhodnotit,“ vysvětlil Jonáš.

Jediná cesta tedy je jít s cenou dolů, jinak se byty v zástavbě připomínající paneláková sídliště bez infrastruktury neprodají.

„To se opět týká především větších bytů a také ještě rozestavěných projektů,“ sdělil Vachata s tím, že u klientů je stále patrná nejistota z ekonomického vývoje společnosti a velké investice, ke kterým koupě nemovitosti bezesporu patří, velmi pečlivě zvažují. Důraz dávají na udržitelnou výši splátek svých hypoték.

Poptávka u nových bytů se v tuto chvíli zcela míjí s nabídkou
Miroslav Jonáš, M&M Reality

Samostatnou kapitolou jsou byty v panelové zástavbě na periferiích Prahy. „Byt 2 1 tady měl v prosinci 2009 hodnotu 2,7 miliónu korun. O rok později to již bylo o 200 tisíc méně. Zde očekáváme spíše stagnaci,“ uvedl Jonáš.

Lidé, kteří žijí v nájemních bytech u majitelů, mohou být pro rok 2011 poměrně v klidu. Proti druhé polovině roku 2010 se neočekávají zásadní výkyvy ve výši nájmů. „Aktuálně nabídka převyšuje poptávku a poptávající nemají důvod nabízet více, než je reálná tržní cena. Mnozí sice očekávají od roku 2011 dramatický růst, není pro něj ovšem žádný racionální důvod,“ podotkl Jonáš. Situaci přirovnává k očekáváním prudkého růstu cen nemovitostí před vstupem České republiky do EU.

„Nedošlo k němu a v případě deregulace nájemného a jeho vlivu na výši tržního nájemného to bude úplně stejné,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám