Hlavní obsah

Bydlení v hotelu je nyní levnější než pronájem

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní hotely mají podle aktuálního výzkumu Asociace českých cestovní kanceláří a agentur (AČCKA) v současnosti ještě větší problémy s obsazeností než v minulých letech.

Foto: Profimedia.cz

Měsíc ubytování v hotelu by v současné době vyšel zhruba na dvanáct tisíc korun, a to i se snídaní a úklidem. Je to tedy mnohem levnější, než řada pronájmů.

Článek

Přestože lidé po krizi začali opět cestovat, krize tuzemských hotelů se nadále prohlubuje. Luxusní čtyřhvězdičkové hotely v metropoli nyní nabízejí zcela běžně přenocování od 24 eur, tedy od 600 korun za dvoulůžkový pokoj. Za jednolůžkový pokoj host zaplatí i 500 korun. V ceně je i snídaně a klienti mohou využít nabízené služby, například bazénu či posilovny. To obzvláště v době, kdy se ceny pronájmů v Praze stále drží na poměrně vysoké úrovni, vytváří paradoxní situaci.

„Nyní by bylo pro mnohé Pražany teoreticky výhodnější bydlet celý měsíc v hotelu, což vyjde v jednolůžkovém pokoji na necelých 12 tisíc korun, v ceně je navíc zahrnuta každý den snídaně, úklid, čisté povlečení a televize,“ řekl Tomio Okamura, mluvčí AČCKA.

Stejně jsou na tom i ceny tříhvězdičkových hotelů, které jsou ještě levnější. Ceny zde začínají na 18 eurech, tedy na 450 Kč za dvoulůžko, za noc v jednolůžkovém pokoji se platí i 400 Kč.

„Celková vytíženost českých ubytovacích zařízení překročila vloni opět pouze 40 procent, což je velmi špatný výsledek. Mnoho hotelů má tak nadále existenční problémy. Důvody krize jsou dva. Provozovatelé dostatečně nereflektují stav trhu, kdy zásadně poklesl počet zahraničních turistů, ale počet ubytovacích zařízení naopak vzrostl. Dalším důvodem je měnící se struktura přijíždějících turistů. Nejvíce k nám nyní míří Němci, Rusové a Poláci. Solventních turistů tak u nás ubývá,“ řekl Okamura s tím, že rychlé řešení je v nedohlednu.

„Tržby hotelů se skutečně poslední tři roky propadají. Důvodem je vyšší kapacita ubytovací nabídky, než je reálná poptávka. Je to ovšem dobrá zpráva pro turisty, že by zvlášť v lednu a v únoru měli Prahu navštívit, protože za tyto ceny se jim to nepodaří už nikdy,“ řekl Právu prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám