Hlavní obsah

Bývalý palác císaře Bokassy ve Francii se prodal za 22 miliónů

– Versailles (Francie)

Zámek Hardricourt nedaleko Paříže, bývalý majetek zesnulého středoafrického císaře Bokassy, byl ve středu v dražbě prodán za 915 000 eur (asi 22 miliónů Kč) soukromé osobě. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Hardricourt poblíž Paříže

Článek

Vyvolávací cena byla 735 000 eur (17,6 miliónu Kč). Zámek má obytnou plochu téměř 548 metrů čtverečních, zahrnuje dům pro správce, dvojgaráž a rozsáhlý park.

Totožnost kupce nebyla zveřejněna. Zámek chce údajně využívat pro sebe a svou rodinu.

Bývalý středoafrický císař Jean-Bédel Bokassa se na Hardricourtu, jednom ze svých panství ve Francii, usadil v roce 1983. Předtím pobýval čtyři roky v exilu v Pobřeží slonoviny.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Bedel Bokassa na zámku Hardricourt

Bokassovu vládu poznamenanou ukrutnostmi ukončili v září 1979 francouzští výsadkáři. Za mnohonásobné vraždy a zpronevěry státních peněz byl v červnu 1987 v Bangui odsouzen k trestu smrti, rozsudek byl později zmírněn na deset let vězení a v srpnu 1993 byl omilostněn. Zemřel v listopadu 1996.

Jeden z jeho synů, Georges, požádal francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby zasáhl proti tomu, co označil za loupež rodinného dědictví. Byl přítomen dražbě a prohlásil, že od prezidenta dostal bohužel opožděně dopis, aby kontaktoval ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám