Hlavní obsah

Muzeum v Českých Budějovicích čeká modernizace za 90 miliónů

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích potřebuje nutně zmodernizovat a rozšířit výstavní prostory, ale také depozitáře a badatelny. Současný stav budovy z roku 1903 už nevyhovuje požadavkům doby.

Foto: Profimedia.cz

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Článek

Většina zajímavých výstav se teď koná jen ve vitrínách na omšelých chodbách muzea. Že není mrtvou institucí, dokázala Klostermannova Šumava. Tuto rozsáhlou výstavu financovanou z EU si prohlédlo na 70 000 návštěvníků z domova i zahraničí.

Po skončení výstavy v listopadu 2009 měla začít rekonstrukce budovy. Dosud se ale oddalovala. Marně se čekalo na to, zda na ni kraj, jenž je zřizovatelem muzea, dostane dotaci z Regionálního operačního programu. Podle mluvčí krajského úřadu Kateřiny Koželuhové by mělo být tentokrát jasno 31. ledna, kdy zasedne řídicí výbor ROP Jihozápad. Náklady na rekonstrukci přesáhnou 90 miliónů korun, kraj teď žádá o dotaci 20 miliónů, zbytek zaplatí ze svého a rozpočtu muzea.

Stěhování sbírek už začalo

„Pro letošní rok zastupitelé na rekonstrukci schválili v rozpočtu 38 miliónů korun a dále bude použito 26 miliónů korun převedených z loňského roku, tedy celkem 64 miliónů,“ řekla mluvčí. Výběrové řízení na dodavatele kraj vypíše v prvním čtvrtletí. Stěhování sbírek už začalo v minulém roce, dodala.

Většinu z nákladů na plánovanou modernizaci spolkne podle ředitele Pavla Šafra výměna desítek atypických oken a rekonstrukce veškerých energetických a technologických sítí a následně omítek, možná fasády. Rozšíření výstavních prostor pak bude umožněno přesunem administrativních pracovišť a badatelen do nově vybudovaných místností v podkroví muzea. Následovat bude modernizace expozic.

Při rekonstrukci budovy vznikne bezbariérový vstup, a to ze Senovážného náměstí, který byl původně vybudován jen pro vzácné návštěvy a teď je uzavřen. Na počátku roku 2013 by měla rekonstrukce skončit.

Reklama

Související témata:

Související články

Lázně Klimkovice mění tvář

První část modernizace, která spočívá v rekonstrukci jednolůžkových pokojů, dokončují Sanatoria Klimkovice. Současná investice představuje necelé tři milióny...

Výběr článků

Načítám