Hlavní obsah

Praha 6 zaplatí podruhé rekonstrukci parku, vybavení bylo nebezpečné pro děti

Právo, Stáňa Seďová

Radnice Prahy 6 v létě loňského roku slavnostně otevřela zrekonstruovaný park na Hanspaulce v ulici Pražákovská. Návštěvníky ovšem tak vyděsil, že za jediný den podepsalo výzvu k opravě 137 lidí.

Foto: Jan Jirka, Právo

Nevhodné herní prvky začali stavbaři odstraňovat až na konci listopadu.

Článek

Starosta Tomáš Chalupa (ODS) uznal chybu a slíbil rekonstrukci, ta podle zelených vyjde městskou část na více než milión korun.

Místní obyvatelé poté, co měli obavy, že úmyslem radnice je park zcela zlikvidovat, už původní rekonstrukci přivítali s nadšením. Jenomže při návštěvě nového areálu se ukázalo, že vybavení dětského hřiště je úplně jiné, než bylo slíbeno, a pro děti může být nebezpečné.

Obyvatelé Prahy 6 prostřednictvím občanského sdružení Pro Hanspaulku sepsali proti rekonstrukci petici.

„Namísto slibovaných přírodních cestiček mezi stromy je štěrkomlat a dlažba. Plocha dětského hřiště je místo trávy vydlážděna dlažbou z loupaných kostek. Z dlažby vykukují nad povrch ve výšce zhruba pět centimetrů kamenné hrací prvky, které znamenají pro nejmenší děti nebezpečí vážného úrazu. Herní prvky vůbec nejsou z přírodních materiálů, jak zní územní rozhodnutí a jak bylo slíbeno. Jsou vyrobeny z kovových materiálů, které se na slunci zahřívají a děti se o ně mohou popálit,“ stojí ve správě občanského sdružení z dubna roku 2010.

Jediné náklady navíc jsme museli vynaložit na přesun materiálu
Jan Záruba, zástupce starosty

„Vzhledem k reakcím a iniciativám jsme se rozhodli na konci října provést úpravu dětského hřiště. Úprava bude trvat čtyři týdny a bude spočívat v rozšíření dopadových a herních ploch a změně herních prvků,“ odpověděl v osobním dopise sdružení starosta městské části Tomáš Chalupa v září loňského roku.

S pracemi však začali stavbaři až na konci listopadu. Tento postup pobouřil nejen obyvatele, ale i zastupitele ze Strany zelených, kterých se dotkl už podobný postup při stavbě japonské zahrady v parku v ulici Ve Struhách, jejíž nápravy se naštěstí stačili dovolat před samotným zahájením stavby.

„V době hospodářské krize je trestuhodné takové vyhazování peněz kvůli neschopnosti radnice Prahy 6 jednat s veřejností,“ komentovala událost předsedkyně zelených zastupitelů v Praze 6 Petra Kolínská.

„Radnice Prahy 6 pod vlivem požadavků místních obyvatel provedla úpravu a do parku instalovala nové dodatečné prvky. Technické vybavení, které bylo z rekonstruovaného parku Pernikářka dodatečnou úpravou odebráno, bylo využito k rekonstrukci pozemku před základní školou na Červeném Vrchu. Jediné náklady navíc jsme museli vynaložit na přesun materiálu z parku Pernikářka na Červený Vrch. K žádným dalším investicím navíc nedošlo,“ reagoval včera zástupce starosty městské části Praha 6 Jan Záruba (ODS), aniž by prozradil konkrétní částku nápravy rekonstrukce nebo potvrdil její dokončení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám