Hlavní obsah

Jedna z budov Versailleského zámku se promění v luxusní hotel

Paříž

Jeden z havarijních objektů královského paláce ve Versailles bude přebudován na luxusní hotel s celkem 23 pokoji. Cena pokoje na noc bude kolem 550 eur (cca 13 600 korun).

Foto: Profimedia.cz

Královský palác ve Versailles

Článek

Sídlo Grand Contrôle zámku ve Versailles bylo od vybudování v 17. století pracovištěm generálních kontrolorů královských financí, z nichž vynikal například hrabě Turgot za krále Ludvíka XVI. Od konce 18. století do loňského roku budovu spravovala armáda.

Objekt o rozloze 1700 metrů čtverečních je ve špatném stavu. Státní správa podepsala dohodu se soukromou belgickou firmou Ivy International SA, která do konce roku 2011 budovu opraví a přebuduje na hotel s 23 pokoji. Práce, které se odhadují na 5,5 miliónu eur (138,6 miliónu korun), bude řídit hlavní architekt historických památek Frédéric Didier.

Foto: Profimedia.cz

Objekt Grand Contrôle je ve velmi dezolátním stavu. Po přeměně zde má vzniknout luxusní hotel s 23 pokoji.

Firma bude spravovat a podnikatelsky využívat objekt po dobu 30 let. Tato společnost, která již spravuje jeden luxusní hotel v Bretani na severozápadě Francie, bude zámku ve Versailles u Paříže vyplácet roční nájem vypočítaný z hotelových tržeb. Cena pokoje prý bude kolem 550 eur (kolem 13 600 korun) za noc.

"Tento objekt nám byl vrácen v zuboženém stavu. Mou snahou bylo ho zachránit. Jedná se o průkopnickou iniciativu," zdůraznil Jean-Jacques Aillagon, prezident státního zámku, který je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Francii. Jeho bránou projdou ročně milióny návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní vstup do hotelu du Grand Controle

Francouzské ministerstvo kultury podepsalo v listopadu 2009 se státním úřadem pro cestovní ruch úmluvu, která vyzývá k rozvoji ekonomického a turistického potenciálu francouzského kulturního dědictví. Po Versailles se zkoumá možnost instalovat ubytovací kapacity ve dvacítce dalších historických objektů, například v bývalých královských stájích zámku Fontainebleau.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám