Hlavní obsah

Hasičská akademie za 1,8 miliardy v Hradci Králové nakonec nebude

Právo, Jiří Bednář

Obří akademie hasičů, která měla nákladem 1,8 miliardy korun vzniknout na letišti v Hradci Králové, se stavět nebude. Ve středisku se měly v budoucnu školit záchranné složky z celé ČR pro případ krizových situací.

Článek

Likvidaci záměru potvrdil mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) Radek Kislinger s tím, že pokyn k ukončení projektu s okamžitou platností dal generálnímu řediteli HZS ministr vnitra Radek John.

„Ministr přikázal zastavit veškeré přípravné práce, související se zmíněným projektem,“ sdělil Kislinger Právu bez dalších podrobností. Důvodem rozhodnutí je zřejmě vládní snaha spořit peníze.

Počítalo se i s místy pro specializované laboratoře

Ještě začátkem října přitom proběhla v Hradci prezentace projektu. Generální ředitel HZS ČR Miroslav Štěpán tehdy uvedl, že centrum zaplatí z 85 procent EU a stavět se začne na jaře 2013. [celá zpráva]

Měly se tu vzdělávat všechny složky integrovaného záchranného systému. Plánoval se sem přesun Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč, jeho součástí se měly stát i výzkumné kapacity a specializované laboratoře, například pro chemiky. Hasiči hodlali spolupracovat s vysokými školami v Hradci Králové i Pardubicích.

Souhlas od EU se čeká v roce 2012

V příštím roce měl projekt, jenž je součástí Integrovaného operačního programu, schváleného Evropskou komisí už v roce 2007, projít posouzením vlivu na životní prostředí (EIA), získat územní rozhodnutí a dostat schválení na národní úrovni. Konečný souhlas od Evropské komise se očekával během první poloviny roku 2012.

Do příprav vložilo nemalé prostředky také město. „Mimo jiné tam poskytlo pozemky za symbolickou cenu. Ty by město mělo požadovat zpět za stejných podmínek. Ale zaměstnanci magistrátu věnovali také spoustu času a úsilí přípravě toho projektu. Těžko se to odhaduje, ale do příprav vložil magistrát částku v řádu miliónů,“ řekl bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Malíř (VPM).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám