Hlavní obsah

Finanční poradna: O výhodný úvěr pro mladé lze žádat jen do konce listopadu

Státní fond rozvoje bydlení umožňuje mladým rodinám při splnění podmínek využít k pořízení bydlení úvěr ve výši 300 tisíc korun úročený pouze dvěma procenty ročně. Ve srovnání s jinými formami financování bydlení se jedná o bezkonkurenčně nejlevnější produkt. Podmínky, které je třeba k získání úvěru splnit, jsou ale poměrně přísné a tento úvěr se tak stává pro většinu lidí nedostupný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mladým rodinám ale určitě stojí za to zjistit si, zda by na něj měly nárok. S žádostí pro letošní rok je třeba si pospíšit. Státní fond rozvoje bydlení oznámil, že po 30. listopadu už žádosti nebude přijímat. Při současném stavu ekonomiky plném úsporných opatření navíc nelze očekávat, že stát bude tyto zvýhodněné úvěry poskytovat věčně. K jakému účelu se státní úvěr pro mladé poskytuje?

Nízkoúročený úvěr ve výši 300 tisíc korun poskytuje Státní fond rozvoje bydlení na výstavbu bytu nebo rodinného domu, koupi bytu, ale i na pořízení družstevního bytu. Velikost bytu nebo rodinného domu není přitom nijak limitována. Jeho účelem je podpora mladých rodin, proto je jednou z hlavních podmínek splnění věkové hranice 35 let. Tuto věkovou hranici musí splňovat alespoň jeden z manželů, kteří o úvěr žádají. Svobodné osoby mohou o úvěr žádat jen v případě, že trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě.

Výhody státního úvěru

Tento typ úvěru je bezkonkurenčně nejlevnějším způsobem financování bydlení. Poskytuje se do výše 300 tisíc korun se splatností 20 let a při úrokové míře 2 % ročně. Za úvěr přitom není nutné ručit nemovitostí a zpravidla je dostačující závazek ručitele. Tím žadatelům zůstává možnost financovat zbývající část ceny nemovitosti hypotékou.

Úvěr pro mladé umožňuje také odložení, popřípadě přerušení splátek jistiny. Atraktivním zvýhodněním pro mladé rodiny je také snížení jistiny úvěru o 30 000 Kč za každé narozené dítě. Ve srovnání s hypotékou však nelze úroky z poskytnutého úvěru odečíst od základu daně z příjmů.

Podmínky získání úvěru

Vedle věkového omezení a přesně stanoveného účelu využití úvěru je třeba splnit ještě několik dalších podmínek. Žadatel, ani jeho manželka (resp. manžel) nesmí být vlastníkem jiného bytu nebo nájemcem družstevního bytu. O úvěr nelze žádat opakovaně a úvěr nemůže být poskytnut dvakrát na stejnou nemovitost. Více informací o úvěrech ze Státního fondu rozvoje bydlení najdete na stránkách: www.sfrb.cz/programy-a-podpory/uver-300.

Na vaše dotazy odpovídá Radek Králíček ze společnosti Broker Consulting.

S přítelem jsem si pořídila družstevní byt 1+1. Já jsem financovala pořízení bytu, on vybavení, které je zabudované napevno (skříně atd.). V případě rozvodu a jeho vyplacení je možno získat za tímto účelem půjčku? Já jsem si již vzala úvěr na byt.
Využití úvěru (hypotéky), za účelem vypořádání majetku po rozvodu, je možné. Další možností je žádat o neúčelovou, tzv. americkou hypotéku. Ve vašem případě záleží na tom, zda další úvěr zvládnete finančně a zda budete mít i pro banku dostatečně vysoké příjmy.Dále je podstatné, jestli budete mít k dispozici nemovitost, kterou úvěr zajistíte. Předpokládám, že při koupi družstevního podílu jste ručila jinou nemovitostí. Další možností je refinancovat váš stávající úvěr a navýšit jej o částku finančního vyrovnání. Zde je však třeba splnit stejné parametry, které jsou popsány výše. Z vašeho dotazu není patrné, jakou částku přítel vložil do vybavení bytu. Pokud není vyšší než 500 tis. Kč (což pravděpodobně opravdu není), alternativou může být úvěr ze stavebního spoření, kde místo nemovitostí, můžete zajistit úvěr ručitelem.V některých případech lze úvěr získat do této maximální částky i bez ručení. Ovšem zde platí varianta rozvodu. Pokud se do takové situace dostanete, vřele doporučuji obrátit se na nezávislého hypotečního specialistu, který najde optimální řešení pro vaši konkrétní situaci.
Mám k dispozici 800 000 Kč a ráda bych si pořídila vlastní bydlení (byt cca 60 m2 na okraji Prahy). Pobírám starobní důchod, mám stavební spoření (původní). Příští rok mi bude 63 let. Splnila bych i podmínku rezervy několika měsíčních splátek. Syn se snachou by byli ochotni být mi ručiteli. Existuje v mém případě možnost hypotéky? V případě, že ano, za jakých podmínek?
Jistě existuje možnost získat hypotéku i pro vás. Konkrétní odpověď by záležela na přesných parametrech vaší situace. V obecné rovině platí ve vašem případě několik principů. Za prvé je potřeba počítat s tím, že banky poskytují hypotéky s dobou splatnosti maximálně do 70 let věku klienta. U některých stavebních spořitelen je to do 75 let. Díky kratší době splácení proto bude vycházet vyšší měsíční splátka hypotéky.Za druhé zřejmě v každém případě bude nutné, aby syn s manželkou přistoupili k žádosti, ale jako tzv. spoludlužníci, či další žadatelé. A to z důvodu zvýšení požadovaných příjmů. Dále záleží na konkrétní výši měsíční splátky a na příjmech vašich spoludlužníků. Některé hypoteční banky totiž akceptují delší splatnost hypotéky, tedy dle mladších spolužadatelů. Ovšem tito spoludlužníci, či žadatelé, musí mít dostatečné příjmy, které banka akceptuje pro schválení delší splatnosti.Nezapomeňte prosím na skutečnost, že splátku tohoto úvěru budou mít vaši spolužadatelé jako výdaj v úvěrových registrech. Toto jim může v budoucnu komplikovat jejich případnou žádost o hypotéku, obvzláště jestli mají příjmy v „normální výši“. Doporučuji se spojit s nezávislým hypotečním specialistou, který vám vybere hypotéku na míru na základě posouzení vaší konkrétní situace.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám