Hlavní obsah

V Litomyšli se v prosinci otevře kostel, postavený hlavně z darů a příspěvků

Právo, Zdeněk Seiner

Kostel církve bratrské v Litomyšli bude po dvou letech výstavby otevřen ani ne za měsíc. V sobotu 4. prosince se uskuteční slavnostní bohoslužba, v neděli bude kostel veřejně přístupný. Církev bratrská tak bude moci konečně opustit nevyhovující prostory ve vilce u litomyšlského nádraží.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Kostel církve bratrské v Litomyšli je zatím studenou betonovou a skleněnou stavbou. Brzy ale ožije.

Článek

„Pro veřejnost chceme otevřít kostel v neděli v 10 hodin. Bude možné zúčastnit se slavnostní bohoslužby a poté si kostel prohlédnout, od 17 hodin jsou připravena vystoupení dvou kapel,“ řekl kazatel církve bratrské Daniel Smetana. Sobota je vyhrazena pro věřící obec, významné osobnosti města, kraje, a hlavně pro sponzory.

Kostel byl totiž postaven především z darů a příspěvků. Stavba začala v listopadu 2008 podle návrhu architekta Zdeňka Fránka na výpadovce z Litomyšle na Svitavy a mnoho místních neskrývalo obavy, zda se potřebných asi 20 miliónů podaří získat z milodarů a dotací. Kazatel Smetana však odvahu měl a strhl s sebou desítky, možná stovky následovníků.

Církev bratrská tak bude moci konečně opustit nevyhovující prostory ve vilce u litomyšlského nádraží. Bude to druhý kostel otevřený v 21. století v Pardubickém kraji. Tím prvním je ekumenický kostelík ve Zderazi.

Kříž jako jednotící symbol

Projekt v Litomyšli nabídl sál pro stovku lidí, klubovny, sociální a společenské zázemí. Na střeše kostela netradičního tvaru bude stejně netradiční kříž. „Mohu jen prozradit, že bude skleněný,“ řekl Právu Smetana. Kříž není tradičním symbolem reformních církví a Smetana připustil, že svému otci by takové rozhodnutí těžko vysvětloval, ale chápe jej jako jednoticí symbol.

Náklady na stavbu dosáhnou 19,5 miliónu korun. Peníze pocházejí zhruba z poloviny ze zdrojů církve a jejích sbírek, 4,4 miliónu korun věnovaly nadace a nadační fondy, sedm miliónů si církev půjčila od neziskových organizací a soukromých osob. Zbývající finance poskytla Evropská unie a výnos veřejné sbírky. Pozemek věnovalo město Litomyšl.

Kostel otevřený všem

Zhotovitelské firmy budou muset intenzivně finišovat, aby kostel byl na druhý adventní víkend připraven. Ale bude prázdný, protože církev zatím nemá na vybavení.

„Na to budeme potřebovat ještě asi půldruhého miliónu korun. Ale návštěvníci se nemusejí bát, že si nebudou mít kam sednout, 180 židlí nám do jara půjčí Smetanova Litomyšl,“ ujistila Jana Macková, šéfka litomyšlského křesťanského střediska Ymca, která věnovala všechen svůj volný čas v posledních dvou letech organizaci stavby. Podle Smetany nebude kostel nikomu uzavřen. „Kostel je budova, to, co žije, je společenství,“ upozornil kazatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám