Hlavní obsah

Sušické nábřeží změní rekonstrukce za 18 miliónů korun

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové dlážděné chodníky, korzo, lavičky a zeleň. Tak by mělo vypadat po rekonstrukci nábřeží Karla Houry v Sušici. Hlavní průtah městem, těsně přiléhající k historickému náměstí, dostane zcela novou vizáž za 18 miliónů korun. Práce ve dvou etapách mají být dokončeny na jaře příštího roku.

Článek

Rekonstrukce se dotýká zhruba čtyři sta metrů dlouhého úseku mezi hotelem Svatobor a mostem přes řeku Otavu na výjezdu z města směr Dlouhá Ves.

„Jde o velmi frekventované místo, kudy projíždějí turisté směřující do šumavského parku. Chceme ho upravit, zklidnit pro korzo a odpočinek a celkově zpříjemnit,“ uvedl starosta Petr Mottl (ODS).

Záměrem rekonstrukce není jen estetický vzhled. „Dotýká se i nové organizace autobusových zastávek včetně přístřešků a osvětlení,“ upřesnil starosta s tím, že po desítkách let se na nábřeží vrátí také stromy.

Chodníky z obou stran komunikace budou upraveny v dlažbě, na straně přiléhající k náměstí budou osazeny různé druhy dlažby, chodník bude členěn do materiálových pruhů oddělených ocelovými pásy. „Tento postup bude kopírovat původní gotickou parcelaci domů a náměstí,“ upřesnil starosta.

Hotovo má být do května

Zeleň zajistí vysazené javory na straně od řeky. „Vzrostlé kultivary, odolné vůči vandalům,“ řekl starosta. Chybět nebudou lavičky s výhledem na řeku Otavu či kapli sv. Anděla Strážce, parčík s plastikou a město počítá i s parkovací plochou.

Práce jsou rozděleny do dvou etap, první ve směru od mostu má skončit tento měsíc, další pak proběhne na jaře příštího roku. „Dokončení směřujeme do začátku letní turistické sezóny, kterou zahajujeme koncem května,“ dodal Mottl. Veškeré práce uhradí město ze svého. „Peníze máme, v rozpočtu jsme s tím počítali,“ informoval.

Nábřeží získá moderní podobu, současně ale bude respektovat památkovou zónu a historický ráz centra. „To se nevylučuje,“ konstatoval starosta s dovětkem: „Bude to hezké, těším se na to.“

Reklama

Související témata:

Související články

Rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

Koupelny v panelových bytech jsou navzdory svým minimálním rozměrům nejuniverzálnějšími hygienickými místnostmi vůbec. Slouží jako pohotovostní koupelna při...

Výběr článků

Načítám