Hlavní obsah

Program Zelená úsporám bude od konce října dočasně pozastaven

Právo, ČTK,

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) a ministerstvo životního prostředí (MŽP) přerušují od konce října přijímání žádostí o dotace v rámci programu Zelená úsporám pro rok 2010. Přijímání žádostí bude obnoveno od 1. února 2011. Informovalo o tom MŽP.

Článek

„Vzhledem k vysokému počtu přijímaných žádostí je nutné překontrolovat jejich správnost a úplnost, vše vyhodnotit a všechny podané žádosti zpracovat. Je tak zaručeno, že žádosti budou řádně posouzeny a údaje zkontrolovány,“ uvedla náměstkyně ministra Rut Bízková.

Žadatelé mohou podávat žádosti do pátku 29. října včetně. Podle posledních údajů SFŽP bylo dosud podáno přes 50 tisíc žádostí. Informace o vyhodnocení došlých žádostí budou známy do počátku února 2011. Tomuto kroku předcházelo zastavení přijímání žádostí o dotace pro panelové domy od konce srpna. U zhruba poloviny žádostí o dotace pro panelové domy posouzených v uplynulých týdnech zaznamenalo MŽP různá pochybení.

Žádosti obsahovaly chyby nejen technického rázu, ale i ve věcné nesprávnosti, a nelze je tedy připravit k projednání a odsouhlasení, uvedlo ministerstvo. Obdobné zkušenosti má SFŽP u administrace žádostí k rodinným domům, a zejména u solárních systémů. Dále pak jsou velmi časté žádosti o změny u typů podporovaných technologií a výrobků. Podle MŽP je z toho zřejmé, že investiční akce nebyla připravena dostatečně pečlivě.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace, kterou žadatel získává vždy až po dokončení akce po předložení všech faktur.

Program je financován z prodeje emisních jednotek, kterých bylo dosud prodáno za téměř 19 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám