Hlavní obsah

V Hradci Králové postaví Národní centrum pro krizovou připravenost

Právo, Ludmila Žlábková

Do další etapy vstupuje příprava výstavby Národního centra pro krizovou připravenost, které na královéhradeckém letišti plánuje vybudovat Hasičský záchranný sbor. Areál, který by měl sloužit výcviku a dalšímu vzdělávání záchranářů, má stát asi 1,8 miliardy korun. Česká republika je poslední zemí Evropské unie, kde podobné zařízení dosud není vybudované.

Článek

„Většina finančních prostředků by měla přitéci z evropských strukturálních fondů, česká strana by se podílela 15 procenty, tedy asi 270 milióny korun,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán a přiznal, že náklady na projekt bylo nutné snížit o necelou půl miliardu korun.

„Redukce byla nutná. Nepostaví se například víceúčelové sportoviště a konferenční část. Pro tyto účely se budou využívat obdobná, již existující zařízení ve městě,“ vysvětlil Štěpán.

Samotná stavba centra, které ponese název Akademie Hasičského záchranného sboru, by mohla začít na jaře roku 2013 a sloužit by měla od začátku roku 2015. Stavbě však musí předcházet mimo jiné schválení projektu na vládní úrovni i Evropskou komisí.

V areálu se budou školit starostové

Součástí Akademie bude vzdělávací zařízení a hlavně polygon pro praktický výcvik a nácvik součinnosti jednotlivých složek integrovaného záchranného systému.

„V polygonu najdeme cvičný úsek dálnice pro nácvik zásahu při dopravní nehodě, bude tam simulace tunelu i cvičný úsek železnice. Pro polygon se dále připravuje sektor technologických objektů s jímkou, silem, potrubím a podobně,“ vyjmenoval ředitel Štěpán s tím, že součástí bude i hala technologického výcviku, simulace obchodního centra nebo rodinného domku, sektor práce ve výšce, sektor záchrany osob ze zřícených objektů, v němž bude polorozbořený dům a rumiště pro cvičení zásahů tohoto typu.

Smyslem akademie není primárně poskytovat lidem chybějící vzdělání, ale měla by zvyšovat jejich kvalifikaci ke konkrétní činnosti, frekventanti zde také budou získávat odborné způsobilosti pro výkon povolání v oblasti požární ochrany a oblastech působnosti hasičského záchranného sboru a pro získání specializace pro výkon speciálních činností.

Z nedalekých Lázní Bohdaneč se sem přesune také Institut ochrany obyvatelstva. Budou se zde školit i představitelé veřejné správy v oblasti krizové připravenosti. Například starostové obcí zde budou moci získat znalosti o postupech při mimořádných událostech nebo při zajišťování nouzového přežití obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám