Hlavní obsah

V Karlových Varech skončila rekonstrukce Lidového domu za 36 miliónů

Karlovy Vary

V Karlových Varech skončila oprava Lidového domu v největší městské části Stará Role. Rekonstrukce byla zaměřena hlavně na interiéry objektu z roku 1912 a město stála zhruba 36 miliónů korun. Po loňském uzavření budovy neměly Karlovy Vary vlastní kulturní zařízení, v němž by bylo možné pořádat například plesy nebo koncerty.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Lidový dům ve Staré Roli v Karlových Varech

Článek

První akce se bude konat v opraveném Lidovém domě už v říjnu, řekl ve středu náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD).

Rekonstrukce interiérů Lidového domu začala letos v lednu a Karlovy Vary si s ní musely poradit bez dotací pouze ze svého rozpočtu. Akce byla rozdělena do dvou etap - dražší, zhruba za 20 miliónů korun, se týkala úpravy velkého sálu. Kromě jeho kompletní obnovy do něj byla pořízena špičková audiovizuální technika. "K dispozici je i filmové plátno, takže tady lze promítat. Už jsme sál nabídli pořadatelům mezinárodního filmového festivalu na doprovodné akce. Přijedou se na něj podívat," uvedl Hybner.

Ve druhé etapě za přibližně 16 miliónů korun prošlo celkovou rekonstrukcí zázemí budovy. Na všech patrech jsou k dispozici nová sociální zařízení, pro návštěvníky budou sloužit dva bufety. Vyměněna jsou i okna. Provoz Lidového domu bude zatím zajišťovat město, avšak do budoucna chce najít provozovatele, poznamenal náměstek. "Stejně tak budeme hledat nájemce restaurace, která je součástí Lidového domu. V ní jsou hotové zatím jen některé stavební úpravy s tím, že si je nájemce dokončí," řekl Hybner.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Rekonstruovaný společenský sál Lidového domu

Město počítá s tím, že možná už příští rok - jestli to finanční situace dovolí - začne oprava fasády a zateplení objektu. Řešit bude nutné rovněž novodobou přístavbu s kinosálem a diskotékou, která je v dezolátním stavu. Ve spojovacím krčku mezi Lidovým domem a přístavbou pak vznikne malá scéna, řekl Hybner. Podle něho je několik variant, jak s přístavbou naložit. "Můžeme ji třeba zbourat, ale i jinak stavebně využít nebo prodat. Záležet bude hodně na statickém posudku," dodal náměstek.

Karlovy Vary nemají, s výjimkou Lidového domu, jediné vlastní kulturní zařízení na odpovídající úrovni, kde by mohly pořádat různé akce. Město tedy využívá hlavně objekty cizích vlastníků, kde si ale sály za úplatu pronajímá, například v hotelech Thermal a Imperial. Sály jsou také v Alžbětiných lázních či v Lázních III, ale přísná účelovost těchto objektů jejich využití omezuje. "Vlastní kulturní zařízení město potřebuje. O jeho využití nepochybujeme, už teď se ozývají zájemci," podotkl náměstek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám