Hlavní obsah

Finanční poradna: Zvýšili vám splátku hypotéky? Poradíme, kde ušetřit

Vidíte to na každém rohu, banky se předhánějí, která nabídne lepší sazbu. Avšak při ukončení fixačního období, které znamená změnu sazby od banky, už je ticho po pěšině. A dlužníci platí častokrát po novu více, než by čekali. Lze o sazbě vyjednávat, můžete refinancovat. Ale když splátky stále tlačí, najděte úspory jinde. Poradíme vám kde.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Šetřit se samozřejmě dá téměř v každé oblasti rodinného rozpočtu. Častokrát se ale zapomíná na tři oblasti s velikým potenciálem.

1. Povinné ručení. Pojištění auta vyžadované zákonem. Každý si ho musí sjednat. Rozdíly v nabídkách pojišťoven jsou značné. Navíc v každém kraji se liší. Parametrů je tolik, že najít opravdu nejlevnější a nejrozumnější pojištění je úkolem snad jen pro analytika. Neplaťte zbytečně, když nemusíte.

2. Platby telefonním operátorům. Spočítejte si, kolik měsíčně vydáte za telefony. Podle průzkumů společnosti Broker Consulting mezi svými klienty platí většina lidí průměrně za telefony více než 1800 korun měsíčně. „Dobrý finanční konzultant by měl umět poradit i v této záležitosti, úspory přitom dosahují v průměru u každého několik stovek korun měsíčně,“ hovoří o zkušenostech z praxe Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

3. Kreditní karta může být dobrý sluha, ale zlý pán. Když jí budete každý měsíc používat správně, můžete rodinnému rozpočtu ušetřit několik dalších stokorun měsíčně. Jak? Využívejte pouze kartu, která umí z každého obchodu vrátit část peněz na vaše stavební spoření nebo otevřený podílový fond. A využívejte pouze takovou kartu, která zároveň funguje jako slevová. To znamená, že při jejím použití v určitých obchodech, službách, hotelích získáte okamžitou slevu až několik 10 % korun. Ale pozor! Nesmíte se dostat do prodlení se zaplacením peněz půjčených“ z karty“. Jinak začnete platit úroky a svému rozpočtu spíše ublížíte.

Na vaše dotazy odpovídá Jan Lener, finanční konzultant Broker Consulting.

Začali jsme s přítelem řešit otázku, jak dofinancovat stavbu našeho RD. Nyní jsme zhruba v polovině hrubé stavby, avšak materiál na celou hrubou stavbu je již nakoupen (po tuto fázi si výstavbu hradíme z vlastních prostředků). Podle banky je hodnota naší budoucí nemovitosti (stavíme svépomocí) cca 1,8 mil. Kč. Podle dokončení hrubé stavby bude proinvestováno cca 1,2 mil. Kč. Zbývá tedy 600 tis. a my si nevíme rady, jaký nejvhodnější typ financování si vybrat na dostavbu našeho domu. Financování plánujeme čerpat v polovině příštího roku a do zástavy dát rozestavěnou nemovitost (pokud je to možné)?
Jste v situaci, kterou byste měli mít možnost bez problémů vyřešit. Nicméně, i pro ostatní čtenáře platí, že ideálním postupem je zajistit si financování úvěrem ještě před započetím stavby.Ačkoliv budete potřebovat peníze z úvěru až v polovině příštího roku, vyhledejte hypotečního specialistu již nyní. Proč? Je to z toho důvodu, abyste se dozvěděli, jak pravděpodobné je, že úvěr získáte. Zjistíte všechny možné překážky, které by vás příští rok mohly nepříjemně překvapit. Nejdůležitější bude, abyste neměli nějaký záznam v registru. Pozor, občas se tam člověk dostane opravdu za hloupost, i když jinak vše řádně splácí. [celá zpráva]Druhou nejdůležitější záležitostí bude prokázání dostatečných příjmů. U relativně nízkého úvěru, který vyžadujete, může být vhodný úvěr ze stavebního spoření i hypotéka. Rozhodněte se podle propočtů. A ještě jednu věc zvažte. Z hlediska správného finančního plánování by bylo vhodné držet pohotovostní rezervu ve výši alespoň 6 měsíčních příjmů. Je lepší si o něco více půjčit a splácet o několik stovek korun měsíčně více, než při prvním problému řešit, že nemáte na splátky vlastního domova.
Zaujal mě článek o financování bydlení a budu moc ráda, pokud mi poradíte. S partnerem bydlíme v rodinném domku nezatíženém hypotékou. Vlastním malý byt, který pronajímám. Příjem z bytu je cca 3000/měsíc. Chtěla bych koupit druhý byt v ceně do jednoho miliónu korun. Mám stavební spoření, na které spořím 2000/měsíc asi dva roky, na splácení bytu bych ráda použila peníze, které vynáší první byt zbytek z plánovaného pronájmu bytu. Do koupě bytu mohu vložit naspořených cca 150-200tis. korun. Je mi 30 let a můj čistý příjem se pohybuje kolem 15 tis. Příjem partnera je cca 20 tis. Děti nemáme. O koupi zatím jen uvažuji, proto jsem neoslovila žádnou banku.
S nejvyšší pravděpodobností budete moci svůj záměr s partnerem zrealizovat. Můžete využít stavební spoření i hypotéku, rozhodně si nechte zpracovat propočty od vaší stavební spořitelny i od bank. To můžete udělat navštívením cca 6-8 bank nebo na jednom místě při jednání s hypotečním specialistou.Investice do nemovitosti je investice jako každá jiná. Také pro vás znamená určitý výnos a určité riziko. U nás se rozšířil omyl, že jde o bezpečnou a výnosnou investici. Může být, ale nemusí. Stačí se podívat do zahraničí, kde některé nemovitosti ztratily během krátké doby i 50 % své hodnoty. Výnos z nájmu zase snižují takové náklady, jako je pojištění, daň z příjmu nemovitosti, poplatky realitní kanceláři, měsíce bez nájemníka. Než nemovitost pořídíte, nejprve se zajímejte o jiné možnosti investic, jejich rizika a potenciál výnosu. Vhodné jsou zejména investice na kapitálovém trhu. Jdete správným směrem, vytváříte si pasivní příjem a kumulujete majetek. Poznejte k tomu širší možnosti, které investiční svět přináší.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám