Hlavní obsah

Rekonstrukce pražského Klementina odhalila původní kanalizaci i vzácné malby

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při první fázi revitalizace barokního Klementina objevili stavaři původní kanalizaci, která tu byla ještě před výstavbou kláštera jezuitů. Ti přišli do prostor bývalého dominikánského kláštera v roce 1556.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Ve spojovací chodbě křídla u Platnéřské ulice památkáři odkryli vzácné malby z období přelomu baroka a klasicismu.

Článek

„Podlahou jsme se dostali až pod základy celé stavby a objevili snad z pískovce vybudovanou původní kanalizaci,“ řekl v úterý Právu investiční ředitel Národní knihovny Martin Vácha a dodal: „Kromě toho se pod podlahou Zrcadlové kaple našly základy středověkých domů, které byly na místě, jež se staly součástí celého areálu.“

Je možné, že nejde o poslední překvapení důkladně prováděné revitalizace. Částka 203 miliónů první etapy se tak zvýšila o dalších sedm, protože se narazilo na věci, o nichž neměl nikdo tušení. Celkový rozpočet necelých 2 miliard pro Klementinum a 900 miliónů pro dostavbu archívu v Hostivaři se však nemění.

„Objevily se také cenné nástěnné malby, naprosto netušené, jejichž restaurace by si však vyžádala dalších 50 až 100 miliónů,“ dodal k rozpočtu Vácha. S ředitelkou Národního památkového ústavu Naďou Goryczkovou se proto domluvil, že se zatím zakonzervují a budou se hledat prostředky.

Neznámé malby bez autora

Kdo je autorem maleb, památkáři zatím nevědí. Prohledávají proto archivy a hledají záznamy o malířích, kteří se na výzdobě Klementina podíleli. V současné době je odkryta pouze část maleb, další je pravděpodobně v části chodby, která bude opravována v následující etapě. Celková délka fresek by tak mohla dosáhnout 30 až 40 metrů.

Malby jsou z doby, kdy se Klementinum stávalo centrem pražských jezuitů. V chodbě přimykající se ke Křížovnické ulici proto před časem vznikla Galerie Klementinum.

Další malby byly objeveny v místnosti, ve které bude v budoucnosti sídlit sekretářka ředitele knihovny. Neznámý malíř vymaloval celý prostor jednoduchým výjevem biblické krajiny s palmami či altánky, odkrýt se podařilo například i detaily ptáka nebo vosy.

Radikální zásahy

Veřejnost se samozřejmě neustále zajímá, jak rozsáhlé budou zásahy do významné kulturní památky. Jediným radikálním zásahem bude nový vchod do Národní knihovny ČR, a to v místech, kde dnes stojí malá lípa. Právu to sdělil generální ředitel NK Pavel Hazuka.

Limity pětistupňové revitalizace, která umožní do roku 2015, aby služby čtenářům plánované pro novou budovu na Letné plnilo Klementinum a rozšířený areál v Praze-Hostivaři, určil projekt schválený NPÚ a dále stanoviskem magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám