Hlavní obsah

Největší novojičínský park se vrací do krásy

Právo, Pavel Karban

Oprášit zašlou slávu největšího městského parku, Smetanových sadů, se rozhodla radnice v Novém Jičíně. Rekonstrukce vyjde na necelých 17 miliónů korun a dělníci už začali s její první etapou. Dojde při ní ke změně prostranství za letním kinem a hlavním vstupem do parku a v jejím rámci bude například postavena replika hudebního altánu.

Foto: Vizualizace, Právo

Tak by měla vypadat část nového hřiště

Článek

Smetanovy sady vznikly v roce 1915 na místě bývalého hřbitova a leží naproti novojičínské nemocnici. Nejprve se jmenovaly Mendlův park, po druhé světové válce se přejmenovaly na Smetanovy sady.

Zeleň v parku město naposledy obnovovalo před čtyřmi lety. „Po rekonstrukci blízkých Janáčkových sadů se naše pozornost přesunula pochopitelně i na největší park, kde byla řada míst zanedbaná. Akce je rozdělena na dvě etapy,“ uvedl místostarosta Vladimír Bárta (ODS).

Replika hudebního pavilónu z roku 1827

Největší změny dozná prostranství mezi Španělskou kaplí a letním kinem. „Místo zelené plochy sloužící nejčastěji pejskařům vznikne hřiště s atrakcemi pro děti od šesti do patnácti let. Přibudou chodníčky, pergola, lavičky a veřejné záchody, které budou využívat i návštěvníci letního kina,“ popsal mluvčí města Josef Gabzdyl s tím, že úpravy se dotknou i vstup do parku od ulice K Nemocnici, kam se přestěhuje busta Bedřicha Smetany. Přibude také dřevěná brána a odpočívadlo.

Jedním z lákadel se má stát replika hudebního pavilónu z roku 1927. Ten starý totiž byl ve velmi špatném stavu. „Proto jsme před částečnou rekonstrukcí dali přednost rozebrání a postavení repliky,“ vysvětlil místostarosta.

K původní funkci se má po rekonstrukci vrátit také meteorologický sloupek, který bude po několika desetiletích osazen hodinami, teploměrem, barometrem, vlhkoměrem a větrnou růžicí.

Za letošní první etapu, která skončí v září, zaplatí radnice necelých 10 miliónů. Dalších asi sedm miliónů korun bude stát druhá etapa, která je naplánována na příští rok. „Chtěli bychom renovovat Mendlovo sousoší a vybudovat některé vodní prvky,“ prozradil Bárta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám