Hlavní obsah

V sousedství jihlavské zoo začalo růst osvětové centrum

Právo, Jana Pechová

Půdorys a koncept po vzoru Stonehenge, vnější podoba obří mohyly – tak by se dala popsat stavba Centra environmentální výchovy, která ve čtvrtek zahájila v sousedství jihlavské zoo. Za 14 měsíců by měla začít plnit stěžejní úkol zahrady: vzdělávat a vychovávat, a to veškeré návštěvníky bez ohledu na věk.

Článek

Taktovku nad investicí za více než 22 miliónů korun drží město Jihlava, evropská dotace mu přispěla na uznatelné náklady v nejvyšším možném podílu – z 92,2 %. Autorem projektu je dvorní architekt zahrady Jaroslav Huňáček, z jehož dílny vzešel i nový vstup do zoo či vloni slavnostně otevřený medvědinec. Tentokrát se nechal inspirovat keltskou filozofií.

„Kolem základního kruhu, v němž bude centrální dóm (velká přednášková místnost s možnostmi projekcí atp.), povede sestupná chodba se vstupy do jednotlivých prostor,“ nastínil základní orientaci ve dvoupodlažních útrobách objektu. Ten bude mít podobu mohyly porostlé trávou, zakomponované do svažitého terénu vlevo pod vstupem do zahrady. A i když zdejší programy a expozice budou sloužit všem věkovým kategoriím, architekt přímo počítal s tím, že nejsilnější skupinou návštěvníků budou školáci a studenti.

 Cílem je vzbudit zájem o ochranu přírody

„Interiér dvou zásadních učeben inspirovala populární témata. Mladí posluchači se tak ocitnou třeba na palubě lodi vyvržené na mělčinu (Piráti z Karibiku) či v prostředí podobném pevnosti Boyard – bájné mayské jeskyni (Indiana Jones),“ upozornil architekt na hravost projektu.

Vliv příjemného prostředí by se měl odrazit v zájmu příchozích o to, k čemu bude objekt sloužit v první řadě. „Začíná se mi plnit sen trvající 20 let,“ svěřila se ředitelka zahrady Eliška Kubíková. Absence odpovídajících prostor pro oblast vzdělávání směřujícího k ochraně přírody totiž jsou dlouholetou bolestí dnes proslulého zařízení, které v jiných ohledech trhá rekordy.

Zdejší zapálení zoologové by na toto téma mohli napsat román, protože chybějící místo rozhodně neznamenalo, že by se výchovnému procesu nevěnovali. Jenže – udělejte svíčkovou s nadýchaným knedlíkem na otevřeném ohništi pod širým nebem.

„Chceme nadchnout návštěvníky, vzbudit jejich zájem o ochranu přírody a rozvíjet v lidech povědomí, že jsou součástí jedné přírody,“ vytyčila jasný cíl ředitelka zahrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám