Hlavní obsah

Historické věžáky v Kladně dostanou dřevěná okna, která respektují historii

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Obyvatelé šesti historických věžáků v Kladně Rozdělově se dočkají nových oken. Stará okna se vymění za nová dřevěná, která respektují historický ráz budov.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Věžáky v Rozdělově jsou jednou z kladenských dominant.

Článek

Rada města rozhodla o vypsání výběrového řízení na výměnu, které se plánovalo už od minulého roku.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o šest domů a u každého je přes šest stovek oken, vnějších dveří a výloh, trvala příprava tohoto náročného projektu déle. Proces neuspíšilo ani to, že domy jsou nemovitou kulturní památkou. O podobě oken se kvůli tomu vedla dlouhá jednání a město dostalo souhlas Národního památkového ústavu,“ uvedl primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Výměna oken u jednoho domu vyjde na více než 10 miliónů korun. Původní varianta, kterou požadoval památkový ústav a počítala s replikami stávajících oken, by vyšla na téměř trojnásobek. Schválená dřevěná okna z dřevěných vrstvených lamelových profilů jsou plně funkční a moderní, a zároveň respektují historický ráz budov.

Dotace z programu Zelená úsporám

Část nákladů se bude město snažit pokrýt z programu Zelená úsporám. Podle vedení radnice by se s pracemi mělo začít ještě letos.

Věžové domy v Rozdělově město postupně rekonstruuje už delší dobu. Již dříve byla provedena rekonstrukce elektroinstalace, topení, rozvodů vody a domy byly také zabezpečeny po statické stránce.

„Zároveň probíhá i postupná rekonstrukce teras a opadaných fasádových prvků,“ doplnil náměstek primátora Vojtěch Munzar (ODS) s tím, že do věžových domů bylo investováno za posledních šest let více než 115 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám