Hlavní obsah

Tylovo náměstí v Praze 2 se změní na tržiště

Právo, Katřina Severová

Farmářské trhy se v metropoli staly hitem. Kvůli nim se dokonce změní současná podoba Tylova náměstí v Praze 2. S pravidelnou nabídkou čerstvé zeleniny nebo ovoce začala Praha 6. Postupně se přidávaly i další městské části. Své trhy má také radnice dvojky. Vhodné místo pro jejich stálé pořádání ale zatím neměla. Teď však objevili úředníci lokalitu, kde by se domácí potraviny mohly prodávat. Tím je Tylovo náměstí. To teď proto čeká revitalizace.

Článek

Radnice za úpravy zaplatí desítky miliónů korun. „Zatím máme vypracovanou studii. Tržiště by mohlo začít fungovat příští rok. Náklady by se měly pohybovat do dvaceti miliónů korun,“ řekl tajemník úřadu Prahy 2 Michal Kopecký s tím, že radnice vytipovala už dříve několik míst, kde by trhy mohly fungovat.

Mezi nimi bylo například náměstí Míru, kde se již v červnu tato akce konala. Další je v plánu v srpnu.

To se mají farmářské trhy objevit rovněž na Karlově náměstí a na náplavce Rašínova nábřeží, kam Pražané mohou chodit za nákupem zemědělských výrobků každou sobotu. Ze všech vybraných lokalit nakonec skončilo vítězně právě Tylovo náměstí.

„Tylovo náměstí bylo tradiční tržní místo, zásobující potravinami celé Vinohrady. Ještě na konci devatenáctého století se náměstí nazývalo Tržní,“ upřesnil Kopecký.

Projekt musí schválit památkáři

V současné době však „Tylák“ zrovna ideální prostor pro stánky a nákupy nenabízí. Nutná je proto řada úprav. Dělníci budou muset opravit cesty.

Radnice plánuje instalaci podzemních kontejnerů a pítek. Umístit se tady bude muset minimálně dvanáct multifunkčních stánků. Ty budou sloužit i jako místo k posezení.

„Když se tady nebudou konat trhy, stánky se jednoduše složí a lidé je budou moci využít jako lavičky,“ doplnil Kopecký. Tato varianta má vyjít vstříc i památkářům, s nimiž musí Praha 2 projekt projednat. Místo se totiž nachází v památkově chráněné oblasti.

Radnice dvojky chce docílit, aby podoba farmářského tržiště na Tylově náměstí byla v budoucnu stejná i v dalších čtvrtích v centru hlavního města. Úředníci o záměru už mluvili s Prahou 1 a 3. Těm se nápad zamlouvá. Stejně tak i pražským památkářům. „Budeme hledat způsob, jak to podpořit,“ řekl ČTK ředitel magistrátního odboru kultury Jan Kněžínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavba tunelu Praha–Beroun vážně ohrožena

Stavba pětadvacetikilometrového tunelu, jenž má zkrátit cestování vlakem z Prahy do Berouna na pouhých deset minut, je zřejmě vážně ohrožena. Začínat tento...

Stavba centra u Viktorky Žižkov se blíží

Loni v dubnu radnice Prahy 3 vložila do akciové společnosti Viktoria Žižkov pozemky na rohu Seifertovy a Krásovy ulice. V pondělí zastupitelé souhlasili...

Výběr článků

Načítám