Hlavní obsah

Projekt Kaplického knihovny opět ožívá

Právo, far, kas, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová budova Národní knihovny od architekta Jana Kaplického možná bude nakonec v hlavním městě přece jen stát. Blížící se komunální volby oživily debatu týkající se návrhu kontroverzní stavby. Projekt se mimo jiné dočkal podpory kandidátky na pražskou primátorku za Věci veřejné Markéty Reedové, stavbu v horizontu několika let nevylučuje ani ministr kultury Jiří Besser. Přestože pražská ODS o Kaplického knihovně oficiálně nejednala, její předseda Boris Šťastný se k návrhu staví nedůvěřivě.

Článek

„Praha novou budovu Národní knihovny potřebuje. Návrh pana Kaplického se mi velmi líbí, ale je tady otázka financí,“ řekl Právu. Podle jeho slov by pořizovací cena a náklady na údržbu měly být srovnatelné se standardní budovou knihovny.

Měla by stát na místě dostupném městskou dopravou

„Nemělo by dojít k tomu, že díky designu bude stavba stát mnohem víc. Stát se musí chovat zodpovědně,“ dodal Šťastný s tím, že budova knihovny by měla stát na místě, které je dobře dostupné městskou hromadnou dopravou. Odmítá ale říci, kde konkrétně.

To pražská zastupitelka Reedová má jasno, kde by tak zvaná chobotnice měla být.

„Nahrazení zastaralého a vlastně zbytečného Paláce kultury, který stále generuje pouze dluhy, stavbou daleko většího architektonického významu mi připadá smysluplné. Podobně postupovali například v Berlíně, kde takovou stavbu zlikvidovali za dvanáct miliónů eur,“ sdělila.

Projekt knihovny je dobrou investicí

Podle ní je projekt nové budovy Národní knihovny dobrou investicí. „Ověřené náklady na stavbu knihovny jsou dvě miliardy korun, vnitřní vybavení by stálo tři sta miliónů. Hlavním investorem musí být ale stát. Pro předchozího ministra kultury byla knihovna prioritou, nyní již prioritní není. To by se mělo vyjasnit,“ doplnila.

S Reedovou o nové knihovně jednala také Eliška Kaplický Fuchsová. „Mluvila jsem s ní před uvedením našeho dokumentu Oko nad Prahou. Mimo jiné jsme řešily lokalitu Letné, ze které nechci ustupovat – není důvod,“ řekla Právu Kaplický Fuchsová.

Dědička autorských práv po zesnulém architektovi Janu Kaplickém také potvrdila, že stále počítá s účastí světoznámé architektky Zahy Hadid, která by měla v projektu nové knihovny pokračovat. Dodala rovněž, že má radost, že je zájem o knihovnu z více politických stran: „Ale mám strach, aby to nebyla jen předvolební akce.“

Ministr Kultury Jiří Besser (TOP 09) se vyjádřil k tématu Nová budova národní knihovny

Téma výstavby nové budovy Národní knihovny v Praze podle návrhu architekta Jana Kaplického opět ožívá. Co si o tom myslíte?

V současné chvíli celou otázku, která v posledních dnech víří hladinu veřejného mínění v otázce obnovení diskuse o blobu, pokládám jednoznačně za věc hlavního města Prahy a za určitý předvolební boj do komunálních voleb. Blob se mi jako moderní budova líbí, to jsem říkal několikrát, ale to je tak zatím všechno, v jaké dimenzi jsem nad tím uvažoval. Platí usnesení vlády z 18. ledna letošního roku, které říká, že celá výstavba Národní knihovny v podobě blobu se zastavuje a finanční prostředky se přesunují na revitalizaci Klementina a na dostavbu depozitáře v Hostivaři. A tyto dvě úpravy umožní, aby Národní knihovna měla do roku 2025 dostatečný prostor.

Jedním z klíčových problémů bylo a je případné umístění blobu na Letné.

To je druhá věc. Aby se mohlo začít stavět, musí být připraveny pozemky. Fišerova vláda tu stavbu zrušila právě proto, že nebyly vyřízeny všechny pozemky na Letné. Je nutné spolupracovat s ústavem architekta hlavního města Prahy, a ten se zřejmě bude, dle mého názoru, chovat jinak dnes a jinak po komunálních volbách. Musí se tedy najít čistý pozemek, na němž by se dalo stavět.

Nezbytné bude sehnat dostatečný objem financí – mluví se o více než dvou miliardách.

Ministr financí Miroslav Kalousek deklaroval, že není možné, aby v následujících dvou letech byla uvolněna částka, která by stačila na výstavbu a vybavení knihovny v podobě blobu. To znamená, že je to otázka dalších let. Kolik bude nakonec výstavba stát, ukáže až případné výběrové řízení a odvíjet se bude od konkrétního místa. Druhá věc jsou nejasná čísla uváděná v souvislosti s demolicí budovy bývalého Paláce kultury, což je krajní varianta. Myslím si, že by se v Praze mohla najít i jiná místa.

Máte konkrétní představu?

Je potřeba domluvit se s architektem hlavního města Prahy. Místo na Letné, kde se mělo stavět, není dosud vypořádáno, čili až bude nějaké místo k dispozici, měl by to být úkol hlavního města Prahy, aby řeklo, tohle místo je čisté, tady se může stavět. Kaplického stavba je sama o sobě solitér, který nepotřebuje být někde zakomponovaný, ale měl by stát někde, kde nebude rušit, kde nebude třeba bránit výhledu v určitém pohledu na chrám svatého Víta. Místo, které bylo vybráno v části Letné, nepokládám za vhodné.

Pokud by se tedy našlo jiné místo, jste nakloněn realizaci knihovny v této podobě?

Pokud budu jako ministr pověřen tím, aby se blob postavil, a bude to přání vlády, budu dělat všechno pro to, aby blob jako národní knihovna stál. Musí to být ale vládní rozhodnutí, ne rozhodnutí ministra kultury. Foto popis|

Reklama

Související články

VIDEO: Lidé vystavěli na Letné blob z knih

Stovky knih přinesli ve čtvrtek lidé na pražskou Letnou v rámci happeningu na podporu návrhu Národní knihovny nedávno zesnulého architekta Jana Kaplického....

Výběr článků

Načítám