Hlavní obsah

Žižkovskému kempu Pražačka hrozí zánik, místní podepisují petici

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zelená plocha v Praze 3 má ustoupit výstavbě bydlení. Radnice Prahy 3 totiž plánuje tzv. ústupové byty. Stěhovali by se do nich lidé, kteří by neměli na zaplacení deregulovaného nájemného.

Foto: Katřina Severová, Právo

Kemp Pražačka má během několika let zmizet – na jeho místě budou tzv. ústupové byty.

Článek

Řada Žižkováků tomu ale nevěří, tvrdí, že půjde o normální tržní bydlení. Argumentují například tím, že jde o velmi pěkné místo, odkud by byl již z druhého patra nádherný výhled na Prahu.

„Taky nechápu, proč tam má vzniknout 250 nových parkovacích míst. Už vidím ty babičky, pro které má být určeno, jak jezdí každý den autem,“ řekl Právu jeden z místních obyvatel, Pavel Trojan, a pokračoval: „Jde o jednu z posledních zelených ploch v Praze 3. Tomu, že by tam mělo být nějaké ústupové bydlení, nikdo nevěří, je to další developerský projekt. Jezdíme tam každý den s kočárkem, vede tudy cyklostezka. Stavět tam, něco je úplný nesmysl. Vždyť se podívejte na žižkovský Central Park. Ze stovek bytů je obsazeno jen několik.“

Další protesty se chystají

Petici za zachování kempu a přilehlého parku podepsalo za uplynulý týden 150 občanů a chystají se i další formy protestu, které nespokojení občané včera večer domlouvali právě v kempu.

Z nápadu radnice není nadšená ani provozovatelka kempu Pražačka Zita Strnadová.

„Kemp tu má dlouhou tradici, a opravdu jde o jedno z mála zelených míst v Praze 3. S partnerem se to tu snažíme neustále zvelebovat, dost tu na tom visíme, žijeme tím. Ale když nám řekli, že za tři roky končíme, tak by to byly nevratné investice. Je mi líto, že opět rozhodují jen peníze a zájmy developerů. Navíc je to podraz na lidi, kteří si tu koupili byty s tím, že je tu zeleň a nyní tu mají mít další barák,“ posteskla si.

Dodala, že díky Pražačce se minulý rok vyřešil například problém s Romy, kteří poblíž kempu tábořili nadivoko.

Radnice ústy svého mluvčího Jana Sotony říká, že výstavba je ve fázi projektové přípravy, rozpracované do několika variant. Jde tedy o projektový záměr a zatím není určen přesný rozpočet ani harmonogram stavebních prací.

Na námitky, že půjde o tržní bydlení, odpovídá: „Městská část chce dům v rámci programu ústupového bydlení nabídnout nájemcům, kteří využijí možnost garantované ceny, která se nebude odvíjet od tržních principů. Projektový koncept radnice předložila prostřednictvím Radničních novin veřejnosti hned v jeho první fázi a bude brát v potaz všechny náměty a připomínky,“ řekl Právu Sotona.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavba centra u Viktorky Žižkov se blíží

Loni v dubnu radnice Prahy 3 vložila do akciové společnosti Viktoria Žižkov pozemky na rohu Seifertovy a Krásovy ulice. V pondělí zastupitelé souhlasili...

Výběr článků

Načítám