Hlavní obsah

Dům Jaroslava Haška v Kyjevě je na prodej za 570 miliónů korun

Právo, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmipatrový dům s bohatě členěnou dobovou fasádou v centru ukrajinské metropole Kyjeva, v němž v letech 1916–18 bydlel autor Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války Jaroslav Hašek, je na prodej.

Foto: Právo

Pamětní deska na domě ve Volodymyrské ulici v Kyjevě připomíná pobyt Jaroslava Haška v letech 1916–1918.

Článek

Stavebně cenný činžovní objekt na lukrativní adrese Volodymyrska 36, jenž byl počátkem 20. století střediskem Čechů na Ukrajině, nabízí realitní kancelář v přepočtu za 577 miliónů Kč.

„Můžete s tím domem dělat, co budete chtít. Můžete dostavět parking, nebo změnit fasádu – záleží na vás,“ cituje místní tisk zástupce agentury Sergeje Burju. Kancelář podle něj žádá pět tisíc dolarů za metr čtvereční nemovitosti, která má celkovou plochu 5728 metrů čtverečních.

Ruslan Kucharenko, šéf odboru kulturního dědictví kyjevské radnice, ale veřejnost uklidňuje, že památkově cennou budovu případný nový vlastník nesmí ohrozit.

Dům stojí v historické části města

„Protože je dům architektonickou a kulturní památkou, navíc stojí v historické části města, bude kupec muset s naším odborem podepsat smlouvu o jeho ochraně. Ta mu znemožní stavbu demolovat nebo přestavět,“ upozornil Kucharenko. „Pokud to i tak udělá, bude trestně stíhán,“ dodal.

Hašek, který do rakouské armády dobrovolně narukoval v roce 1915, se brzy nechal zajmout a strávil několik měsíců v zajateckém táboře na předměstí nynější ukrajinské metropole.

Pak vstoupil do legií a za kyjevského pobytu spolupracoval s místním časopisem Čechoslovan. Právě v té době vznikla i novela Dobrý voják Švejk v zajetí, již Hašek napsal v Hotelu Praha, který v nyní nabízené nemovitosti tehdy sídlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám