Hlavní obsah

Na Novém Zélandu prodávají celou vesnici jen za patnáct miliónů

Vesničku Otira v jednom z novozélandských parků se postarší majitelé rozhodli prodat, zájem o její vlastnictví je veliký. Za milión novozélandských dolarů, v přepočtu 14,8 miliónů korun, získá nový majitel kromě 18 domů i další budovy, jako obecní úřad, školu či hospodu.

Článek

Ves Otira na západním pobřeží Jižního ostrova se rozhodli prodat její dosavadní majitelé, kteří plánují odchod do důchodu. Nabídky se podle nich jen hrnou, zájem o odlehlé místo pod vrcholky novozélandských Jižních Alp projevili lidé z Asie, ale i ze skandinávských zemí, napsal zpravodajský server BBC.

Současní majitelé Bill a Christine Hennahovi si podle agentury Reuters zapomenutou vesnici koupili v roce 1998, protože jim "jí bylo líto". V přepočtu na dnešní kurz za ní tehdy zaplatili takřka 1,2 miliónu korun. Na její provoz nyní šedesátníci už nemají dost sil.

"Potřebujeme někoho, kdo to tu postaví znovu. Má to velký potenciál a je tu mnoho příležitostí," citovala Hennahovou agentura Reuters. Nabídky nyní posílá realitnímu makléři, bylo jich prý tolik, že je nestíhali vyřizovat.

Vesnice má nyní asi 44 obyvatel. V dobách její největší slávy po otevření železničního tunelu v ní bydlelo na šest set dělníků s rodinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám