Hlavní obsah

Obytný kolos v Truhlářské Praha 1 zatím stavět nebude

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Prahy v Truhlářské ulici se zatím stavět nebude. Plánovaný dům o osmi nadzemních podlažích v Petrské čtvrti dala první městská část na nějakou dobu k ledu. Jenže pro místní obyvatele, kteří proti novostavbě silně protestují, to znamená jen zdánlivý klid. Podle nich jde ze strany radnice pouze o tah naoko.

Článek

„Byli jsme ubezpečeni, že do září se nic dít nebude. Snaží se ale jen lidem zavřít pusu,“ řekla Právu jedna ze zdejších obyvatelek a členka Věcí veřejných (VV) Martina Bauerová.

Ačkoli rada první městské části v pondělí zrušila své dřívější rozhodnutí ohledně chystané budovy, podle mínění Bauerové se dá počítat s tím, že na podzim se rozsáhlá moderní stavba mezi Truhlářskou a Soukenickou ulicí znovu rozjede. „Tím, že o tom rozhoduje rada, jejíž jednání je neveřejné, počítám, že to opět povolí,“ dodala Bauerová, jež mluví za zdejší starousedlíky, kterým plánovaná výstavba nedá spát.

Obytný kolos se dostal tento týden i na program zastupitelstva Prahy 1, kde se kvůli němu rozpoutala vášnivá debata. Na stranu místních se postavily Věci veřejné.

„Obáváme se, že jde o úplnou devastaci vnitrobloku a původních domů,“ konstatovala zastupitelka Kateřina Klasnová. Opozice se na jednání snažila prosadit audit celého projektu a dočasnou stavební uzávěru lokality. Tu ale městská část nemůže vydat.

Zastupitelé proto odsouhlasili, že požádají radu hlavního města, která má věc v kompetenci, o její schválení. Jakýsi audit prý podle starosty Prahy 1 Filipa Dvořáka (ODS) již probíhá.

Obytný dům nebo hotel?

„Míru zástavby zkoumá stavební úřad. Výsledek by měl být do tři čtvrtě roku,“ doplnil Dvořák. Ten uvedl, že komplex má být bytovým domem. Místní lidé si ale myslí, že budova bude sloužit zcela jiným účelům. Součástí prosklené budovy ve tvaru T bude i dům v Truhlářské 11, patřící známému podnikateli Petru Svinkovi, jenž ho před nedávnem pronajímal squatterům.

„Pan starosta tvrdí, že by to mělo zlepšit bytovou situaci, ale domníváme se, že dům nakonec bude fungovat jako hotel. V bytech se jen přidají příčky. Na jedničce jde o běžnou praxi. Nezajímají je lidé, ale peníze,“ podotkla Bauerová s tím, že obyvatelé Petrské čtvrti trpí neustálou stavební činností – obrovskou zátěží pro ně prý byla třeba stavba nákupního centra Palladium.

Nyní připravovaná výstavba má podle ní některým obyvatelům přilehlých domů úplně zastínit okna a zničit zdejší zeleň. „Celou čtvrť to poznamená,“ dodala Bauerová.

Reklama

Související články

Praha 1 rozdá 25 miliónů na opravy domů

Radnice Prahy 1 dá na grantech na opravu domů 25 miliónů korun. Finanční podporu mohou majitelé 36 domů v centru metropole využít především na opravu fasád,...

Výběr článků

Načítám