Hlavní obsah

Program Zelená úsporám se rozšíří i na veřejné budovy

V červenci mohou města začít žádat o dotace z programu Zelená úsporám, peníze jsou určeny na úsporu energií ve veřejných budovách. Celkem jsou na tyto účely vyčleněny čtyři miliardy korun. Novinářům to řekla ministryně životního prostředí Rut Bízková. Program Zelená úsporám byl přitom dosud určen pouze pro domácnosti a obytné domy.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Města, obce i kraje tak budou moci čerpat finanční prostředky na opatření, která povedou k úsporám energií například ve školách, školkách, nemocnicích a ústavech sociální péče," uvedla Bízková. Kromě šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí si úřad od tohoto opatření slibuje také nová pracovní místa, zejména ve stavebním průmyslu.

Rozšíření programu i na veřejné budovy umožnil smluvní dodatek, který v červnu podepsala Bízková a výkonný ředitel Kjótského protokolu pro Japonsko Jasuhiro Šimizu.

Celkem dosud Česká republika vydělala prodejem emisních kreditů na oxid uhličitý (AAU) do zahraničí kolem 18 miliard korun. Právo prodat emisní jednotky získalo Česko díky tomu, že od roku 1990 snížilo své emise skleníkových plynů o 27,6 procenta, přičemž v Kjótském protokolu se zavázalo k osmiprocentnímu snížení. Nevyužité právo vypouštět škodlivé emise proto může Česko ve formě jednotek AAU prodat ostatním státům nebo firmám.

Další novinkou, kterou ministerstvo představilo, je takzvané zelené nakupování. Podle nových pravidel, která minulý týden schválila vláda, bude veřejná správa od listopadu zadávat veřejné zakázky s ohledem na ekologii.

"Státní správa si tak bude moci pořídit kancelářský nábytek s nižším obsahem chemických látek a nakoupit také energeticky efektivnější výpočetní techniku," upozornila Bízková. Ministerstvo pak chce do prosince příštího roku projekt vyhodnotit a pravidla možná ještě rozšířit na kancelářský papír, tiskařské služby, potraviny nebo oděvy. Toto opatření by prý také mohlo oživit tuzemské podnikání, protože úřady budou potřebovat nové inovované produkty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám