Hlavní obsah

Vedle Lucerny chce mít radnice Prahy 1 garáže

Právo, Petr Janiš

Ve Štěpánské ulici kousek od Václavského náměstí a hned vedle paláce Lucerna, ještě před ulicí V Jámě, je v průchodu do dvora nenápadná mříž. Visí na ní zákaz zastavení, vedle zákaz vjezdu. Kdo vstoupí malou brankou, zjistí, že za průjezdem se rozléhá veliký dvůr a parkují na něm místní.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dvůr ve vnitrobloku vedle pasáže Lucerna.

Článek

Starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS) tvrdí, že parkoviště na místě starého lihovaru, který byl v 90. letech zbořen, není zkolaudováno. Radnice má studii, jak zde vybudovat garáže. Původně měly být dokonce podzemní, podobně jako se plánovaly na Václavském náměstí, ukázalo se to ale technicky nemožné. Nyní se počítá s tím, že by se přízemní parkoviště zastřešilo.

„Jednopodlažní parkovací stání budou zakrytá zelenou střechou, na níž vznikne dětské hřiště,“ řekl Právu Dvořák. Pasáž Lucerna by se pak okolo parkoviště měla prodloužit do Štěpánské ulice.

Nyní před skleněnými dveře pasáže brání vstupu řetěz.

Opozice je proti

„Chceme legalizovat nezkolaudované parkovací stání, které nyní funguje de facto, ale ne de iure,“ dodal Dvořák. Podle něho se teprve bude pracovat na stavebním povolení. Souhlas by museli dát památkáři. Je nabíledni, že by se nová možnost parkování zpoplatnila.

Opozici vadí už způsob, jak má o nových garážích zastupitelstvo v úterý rozhodnout. Má ho schválit spolu se stěhováním nájemníka ze dvora ve Štěpánské do Jeruzalémské ulice. Jeho současný byt by patrně měl také posloužit autům.

„Podle našeho názoru by nová parkovací místa v dopravně přetížené oblasti neměla vůbec vznikat,“ reagoval pro Právo Filip Pospíšil (Strana zelených). Nesouhlasí s tím, aby kvůli autům přitahovaným do centra zase zchudl bytový fond, i když jde asi jen o jediný byt.

Místním se bourání nelíbí

A zatravněná střecha? „Kdyby se o to městská část starala, mohl tam už teď být pěkný dvoreček s trávníkem a se vzrostlými stromy,“ poznamenal Pospíšil.

Lidé, kteří ve Štěpánské ještě bydlí, doufali, že se na jejich dvůr zapomnělo. „Nejraději bych, aby s tím nedělali nic. Stačilo, co se tu dělo před patnácti lety, když to tu bourali. Z tehdejších plánů samozřejmě sešlo. A když tu už vzniknou garáže, může tu být jednou další hotel, třeba pro změnu hodinový,“ povzdychla si dlouholetá obyvatelka Štěpánské ulice paní Božena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám