Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak správně zrušit žádost o hypotéku

Většina lidí si před podáním žádosti o hypotéku obejde několik bank, aby porovnali jejich nabídky a našli tu nejvýhodnější, nebo pro tento účel použijí služeb nezávislých finančních poradců. Patříte-li k těm, kteří si průzkum finančního trhu raději provádějí sami, dávejte si při jednání s bankami velký pozor na to, abyste se kvůli „nezávazné“ žádosti o hypotéku nedostali do registru dlužníků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V registrech se totiž vedou záznamy i v případě, kdy podáte v bance žádost o úvěr, který potom nečerpáte. Ve všech bankách, které si obejdete, se ujistěte, že jste žádost písemně ukončili.

Podle zkušeností nezávislých hypotečních specialistů se do těchto situací často dostávají lidé, kteří v bankách žádají „nezávazně“ o úvěr proto, aby ušetřili 200 Kč za výpis z registru dlužníků. Některé banky totiž tento výpis při podání žádosti zajišťují zdarma. Poskytnutí bezplatné informace o tom, zda jste v registru „čistí“ či nikoliv je zpravidla vázáno na podání žádosti o úvěrový produkt, s níž zároveň podepisujete i souhlas se zpracováním osobních údajů.

„Ušetříte“ sice 200 Kč, ale výpis z CBCB nevlastníte, ani do něj neuvidíte. Navíc s sebou tato úspora nese i určité riziko. Málokdo ví, že pokud máte v registru záznam, který není pro banku akceptovatelný, ihned po nahlédnutí se do registru zapisuje zamítací reakce ze strany banky, kterou již všechny další subjekty uvidí.

Telefonické ukončení nestačí

A i když nemáte v registru problém, často nastává situace, kdy do banky jen zatelefonujete, že o žádost o úvěr už nemáte zájem v domnění, že tím vše ukončíte. Pak můžete být nemile překvapeni, když budete nějaký úvěr skutečně potřebovat a další banka vám oznámí, že máte neukončené žádosti v bance X a Y, a za těchto okolností vám úvěr neposkytne. Poté pravděpodobně zjistíte, že v bance X už nepracuje ta milá slečna, co slíbila, že žádost ukončí, a v bance Y si už si ani nebudete pamatovat, že jste o něco žádal. Bez písemného potvrzení budete vydán napospas byrokratickým chybám bank.

„Zmíněným problémům lze předejít a ušetřit si tak mnoho starostí, když všechny žádosti v bankách ukončíte písemně a budete požadoval písemné potvrzení převzetí žádosti o ukončení. Stejně tak pro zjištění, zda máte čistý registr, je lepší si zajistit oficiální výpis z registru než zkoušet ušetřit pár set korun přes banky s riskantními důsledky, doporučuje hypoteční specialistka Linda Fejtková ze společnosti Broker Consulting.

Před uzavřením sňatku jsem koupil nemovitost – dům s pozemkem o velikosti 2500 m2. Je mi jasné, že v případě rozvodu nemá moje manželka na nemovitost nárok. Ovšem nevím, jaká by byla situace, pokud bych na tomto pozemku, který je výhradně v mém vlastnictví, postavil druhý nový dům. Byl by dům společným jměním manželů, přestože by byl na pozemku nabytém před uzavřením sňatku? Měla by moje žena nárok na tento dům v případě rozvodu? Ovlivnilo by nějak situaci to, že nový dům jsem financoval prokazatelně pouze ze svých příjmů?
Majetek, který nabudete před uzavřením sňatku je skutečně váš a manželka na něj nemá nárok. Pokud byste stavěl na vašem pozemku nový dům, existují dvě možnosti, jak vlastnictví domu řešit. Buď bude zahrnuta do vlastnictví tohoto majetku i manželka, nebo si můžete zúžit společné jmění manželů, a pak byste mohl bez problémů vlastnit dům sám.
Proto, pokud nechcete, aby manželka byla spoluvlastnicí domu, který stavíte, lze situaci řešit zúžením společného jmění manželů a tím bude jasně právně stanoveno, že dům patří pouze vám. Tento postup ostatně můžete využít i u jakékoliv už existující nemovitosti nebo jiného majetku, pokud se chcete s manželkou majetkově vypořádat.
Pokud byste zúžení sám neprovedl, pak bude mít manželka určitě nárok na to, co jste během manželství nabyli. To, že jste dům financoval pouze ze svých příjmů, situaci nijak neovlivní.
Chtěl bych se zeptat, zda je možné převést do osobního vlastnictví byt zatížený překlenovacím úvěrem. Pokud ano, jak to můžu udělat? Parametry úvěru jsou následující: Typ úvěru: překlenovací úvěr trend 5,95 % u stavební spořitelny, výše úvěru (cílová částka): 500 000 Kč, naspořeno: cca 50 000 Kč, Zajištění úvěru: ručitel (není zřízeno zástavní právo na byt).
Převedení bytu do osobního vlastnictví můžete provést bez problémů. Vzhledem k tomu, že zde není zřízeno zástavní právo na byt, jde v podstatě o poskytnutí úvěru, který s touto nemovitostí bezprostředně nesouvisí. V tomto případě byste měl stavební spořitelnu pouze informovat o změně vlastnictví z družstevního na osobní.Jiná situace by nastala, pokud by tato nemovitost byla v zástavě. Pak byste banku musel žádat o povolení. To ale není váš případ, neboť družstevní byt ani jako zástavu není možné použít. Úvěr, který vám spořitelna poskytla, je pravděpodobně sjednán s účelem pořízení družstevního bydlení, a proto je i nadále čerpání úvěru v pořádku.
Na vaše dotazy odpovídala Linda Fejtková ze společnosti Broker Consulting.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám