Hlavní obsah

Stavba knihovny v Ostravě začne už příští rok

Právo, Pavel Karban

Za rok v červnu, nejpozději na podzim příštího roku, bude zahájena stavba Moravskoslezské vědecké knihovny. Počítá s tím alespoň vedení Moravskoslezského kraje, které také dostalo garanci od vlády, že stát dá na stavbu původně slíbených 490 miliónů korun. Kraj postaví knihovnu v upravené verzi podle vítězného návrhu architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře z roku 2004.

Foto: Vizualizace archiv, Právo

„Černá kostka“ ještě zdaleka nestojí, ale k Ostravě už patří.

Článek

Odhad celkových nákladů na stavbu činí zhruba 1,1 miliardy korun, se státem se o ně podělí už jen kraj. „Do projektu je nutné zapracovat změny vnitřních dispozic, které přináší návrh úspornějších stavebně-technických řešení, a vstup nového partnera, Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava,“ uvedla mluvčí kraje Šárka Vlčková. Stavba „černé kostky“ bude zahájena pravděpodobně v červnu 2011, dokončení je plánováno na červen 2013.

Podle jednoho z dvojice autorů návrhu nové vědecké knihovny, Ladislava Kuby, je termín zahájení stavby reálný.

„Se změnami v projektu začínáme, ale snad to půjde dobře. Změny se týkají především začlenění výukových prostor katedry jazyků Vysoké školy báňské,“ upřesnil. Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) už letos v únoru při schválení levnější varianty knihovny řekl, že úspora se týká vnitřního uspořádání i provozu knihovny.

Levnější varianta nepočítá s parkovištěm

„Nebude například jezírko, administrativa se ze dvou pater zhustí do jednoho, změní se vnější opláštění či vybavení. Navíc dvě patra naplníme katedrou cizích jazyků Vysoké školy báňské a tím ušetříme i na provozních nákladech,“ vysvětlil.

I po úpravách ale bude mít knihovna devět pater nadzemních a dvě patra v podzemí. „Tvar krychle bude zachován,“ ujistil náměstek hejtmana Svatomír Recman (KSČM) a dodal, že nyní neví, zda půjde o známou černou kostku. V upraveném projektu není také zahrnuta stavba parkovacího objektu, který měl původně stát 300 miliónů.

„Jednou z možností je PPP projekt. Podmínkou je, aby se stavěl souběžně s knihovnou. Zatím je takový názor, že výstavba knihovny a parkovacího objektu bude součástí jednoho výběrového řízení a zavážeme zhotovitele, že pro nás postaví knihovnu a parkovací objekt za vlastní náklady,“ poukázal Recman.

Podle návrhu architektů Kuby a Pilaře má knihovna tvar kostky. Stát má na ulici 28. října naproti Domu kultury města Ostravy. Původní projekt v hodnotě přes 1,5 miliardy korun počítal i se stavbou parkovacího domu. Zahájení stavby bylo naplánováno na rok 2008, jenže kvůli zrušení výběrového řízení na zhotovitele se začátek stavby původně jen posunul.

Kostka uspěla u EK jako jediný projekt

Po krajských volbách na podzim roku 2008 však krajská koalice ČSSD a KSČM projekt kvůli vysoké finanční náročnosti nejprve zavrhla. Poté si ale vedení kraje, i pod tíhou tlaku veřejnosti, vše rozmyslelo a letos v únoru krajští zastupitelé schválili opět stavbu „černé kostky“, avšak v úspornější variantě.

Stavba vědecké knihovny je do současné doby jediným projektem z ČR, který uspěl u Evropské komise. Ta musí schvalovat projekty, na které jdou evropské peníze a jejichž hodnota je vyšší než 50 miliónů eur. Současné vedení kraje ale požádalo Brusel, aby mohlo evropské prostředky přesunout do školství, zdravotnictví, kultury a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám