Hlavní obsah

Nejnovější stavba Franka Gehryho vypadá jako zhmotněný chaos

Novinky, Veronika Hušková

Typicky neklidným a nepředvídatelným dojmem působí nejnovější stavba Franka O. Gehryho, jež byla slavnostně otevřena minulý týden v Las Vegas. Rozvlněné linie Lou Ruvo Centra rozhodně nezapřou nadšení slavného architekta pro experimentalismus a dekonstruktivismus.

Foto: Profimedia.cz

Výzkumné centrum Lou Ruvo Center clevendanské polikliniky v Las Vegas

Článek

Roky odolával Gehry nabídkám města Los Angeles, jež toužilo mít v architektonickém profilu i dílo tohoto jednaosmdesátiletého architekta, jenž je mimo jiné spoluatourem pražského Tančícího domu. Ten ale zarputile odmítal. K plánu clevelandské kliniky vybudovat centrum pro výzkum mozkových chorob, jej však přitáhly osobní důvody.

Foto: Profimedia.cz

Lou Ruvo Center v Clevelandu

Gehryho přimělo k návrhu budovy setkání se zakladatelem kliniky Larry Ruvem, kde zjistil, že mají společnou smutnou zkušenost. Oba totiž ztratili někoho blízkého v důsledku degenerativního onemocnění mozku. Ruvovi zemřel otec na Alzheimerovu chorobu, manželka Gehryho analytika zase podlehla Huntingtonově nemoci.

Gehry se tedy rozhodl vzniku centra pomoci a pustil se do návrhu nové budovy. Informoval o tom server Worldarchitecturenews.com.

Foto: Profimedia.cz

Lou Ruvo Center v Clevelandu

Nesourodé poloviny ladí

Komplex za sto miliónů se skládá ze dvou křídel - výzkumného centra na severním konci a prostoru pro společenské události Life Activity Center na konci jižním. Po architektonické stránce se oba prostory dramaticky liší, přesto dohromady tvoří soudržný a ladící celek.

Budova výzkumného centra, kde se nachází lékařské ordinace, pokoje pro pacienty a výzkumné prostory, je architektonicky velmi střídmá. Série bílých bloků oděných ve štuku a skle odkazuje k přímočaré geometrii a dodává této části kliniky spíše konvenční ráz.

Foto: Profimedia.cz

Lou Ruvo Center v Clevelandu

Naproti tomu jižní část tvoří duch celé budovy a je neomylným otiskem Gehryho tvorby. Střecha z nerezové oceli se vlní v nekontrolovaných křivkách a vytváří dojem rozšlápnutého modelu. Prostor je určen pro nejrůznější společenské události - může být pronajímán jako prostor pro  večírky, svatby či jiné společenské události. Výtěžek z pronájmu bude použit na financování výzkumného centra.

Frank Owen Gehry

Americký architekt Frank Owen Gehry se narodil v kanadském Torontu a proslavil se především jako autor formálně expresivních staveb. K jeho nejznámějším stavbám patří Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau nebo stavba koncertního sálu Walta Disneyho v americkém Los Angeles. Gehry se věnuje také akademické kariéře, je profesorem Kolumbijské univerzity v New Yorku a rovněž na Yale.

V České republice je znám jako spoluautor návrhu Tančícího domu v Praze. Druhým autorem byl Vlado Milunić.

Reklama

Související články

Slavný architekt Frank O. Gehry čelí žalobě

Kvůli vodě, která prosakuje do budovy z údajně špatně navržené kanalizace zažaloval prestižní Massachusettský technický institut (MIT) renomovaného architekta...

Výběr článků

Načítám