Hlavní obsah

Rozhledna na šumavském Špičáku bude nejdříve za dva roky

Špičák (Klatovsko)

Vyjednávání s ochránci přírody pozdrží stavbu dřevěné rozhledy na vrcholu šumavského Špičáku u Železné Rudy. Podle původního plánu měla být hotova už letos. Pokud půjde vše dobře, bude stát nejdřív v roce 2012, řekl Vladimír Kasík ze sportovního areálu na Špičáku.

Foto: Profimedia.cz

Díky tvaru kopce poskytne výhled na všechny světové strany. Za dobrého počasí je vidět železnorudským údolím do Německa, do nížiny Dunaje a někdy až do Alp v oblasti Dachsteinu, na druhou stranu v úhlavském údolí je vidět až na Plzeň.

Článek

Osmadvacetimetrovou věž chtěli spolu s malým občerstvením, letní sluneční terasou a sociálním zařízením postavit majitelé sportovního areálu. Po letech dohadování s ochránci přírody ze správy šumavského národního parku a chráněné krajinné oblasti ale nakonec vyroste na vrchu zřejmě jen rozhledna bez toalet a občerstvení, uvedl Kasík.

"My se o postavení rozhledny snažíme intenzivně dva roky, mluví se o ní čtyři pět let," řekl. K rozhledně, která by byla v provozu jen v létě, by měla turisty vozit sedačková lanovka ze sportovního areálu. Původní plány na malé občerstvení a toalety ani přes navrhované moderní a drahé technologie na čistění užitkové vody přes ochránce přírody neprošly.

Výhled na všechny světové strany

"Bohužel, ten návštěvník tam přijede, pokochá se pohledem a s plným močovým měchýřem pojede dolů," konstatoval Kasík. Rozhledna na vrcholu s nadmořskou výškou 1202 metrů bude asi o čtyři metry vyšší než běžně v této lokalitě dorůstají smrky.

Díky tvaru kopce poskytne výhled na všechny světové strany. Za dobrého počasí je vidět železnorudským údolím do Německa, do nížiny Dunaje a někdy až do Alp v oblasti Dachsteinu, na druhou stranu v úhlavském údolí je vidět až na Plzeň, kromě toho je z vrcholu dobrý výhled na šumavské vrchy, například na Poledník. Kasík plánuje, že kromě panoramatické mapy by na rozhledně byly také dalekohledy.

Předběžný souhlas vlastníků pozemků mají

Předběžný souhlas vlastníků pozemků, Lesů ČR, stavitelé mají. Rozhledna by kromě turistů mohla sloužit i lesníkům, například k pozorování kvůli možnému vzniku požárů.

"Nyní jsme ve fázi, kdy je zadaná malá EIA, tedy posudek vlivu stavby na životní prostředí, a budeme čekat, zda se podaří," doplnil Kasík. V oblasti Špičáku, kde je druhá zóna parku, žijí chránění živočichové, například datlík tříprstý, tetřívek a zejména tetřev, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám