Hlavní obsah

Praha 1 prodá desítky volných bytů

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice první městské části bude prodávat čtyřicet tři volných bytů. V úterý záměr schválilo zastupitelstvo. Opozici se to ale nezamlouvá. Podle ní chybí kompletní seznam bytového fondu jedničky, což může ohrozit případné nájemníky sociálních či služebních bytů.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstské náměstí

Článek

„Rada zatím nebyla schopna předložit úplný seznam všech svých prázdných bytů,“ řekla zastupitelka Karolína Peake (VV). Dodala, že schválený prodej může ovlivnit i počty bytů, jež jsou určeny sociálně slabším lidem, rodinám, policistům nebo učitelům. Ti mohou mít v budoucnu smůlu, protože Praha 1 nebude mít dostatek volných bytů. „Vůbec netušíme, v jakém stavu bytový fond vlastně je,“ konstatovala Peake.

Vedení radnice ale své rozhodnutí obhajuje. Zastupitelstvo o prodeji desítek bytů v centru města, které mají velikost 12 až 227 metrů čtverečních, rozhodlo už usnesením z loňského prosince.

V úterý opoziční zastupitelé požadovali jeho zrušení. To jim však nevyšlo. Byty se prodávat budou. Starosta Filip Dvořák (ODS) tvrdí, že není jiné cesty. Jednička potřebuje finance, ty jí může dát právě rozprodávání nemovitostí. „Prodáváme majetek, aby bylo na další investice. Peníze budou využity například na opravu bytů a domů,“ uvedl Dvořák.

Radnice byty draho zrekonstruovala

Opozice však upozorňuje, že peníze na rekonstrukce budov mají jít především z privatizace bytů, jež na Praze 1 probíhá. „Radnice získala tři a půl miliardy korun a sedmdesát procent financí z privatizace mělo jít právě na opravy domů,“ doplnila Peake.

Podle některých informací je prý také nezvyklé, že první městská část prodávané byty draho zrekonstruovala a nyní se jich zbavuje. K zájemcům o koupi v rámci soutěže je přitom úřad vstřícný. Ceny jsou prý nízké.

„Třeba do rekonstrukce bytu na Hradčanech v ulici Nový svět o velikosti skoro třicet dva metrů čtverečních vrazila radnice přes jeden milión korun, teď ho prodává,“ upřesnila zastupitelka Jana Titlbachová (SZ).

Kolik bude prodejní cena bytů, ale není zatím jasné. Radnice se totiž dohaduje, jakou metodu provést případnou soutěž zájemců. Ve hře je elektronická aukce nebo obálková metoda. Druhá varianta však otevírá prostor k možné manipulaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám