Hlavní obsah

Karviná staví za evropské peníze loděnici

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než dvou letech bude v karvinském parku Boženy Němcové, na břehu ramene řeky Olše, opět stát loděnice. Stavba nového rekreačního areálu vyjde na 28 miliónů korun, má trvat sedm měsíců a dokončena bude v říjnu.

Foto: Právo

Novou loděnici na břehu ramene řeky Olše bude mít ještě do konce října Karviná. Město ji buduje s přispěním miliónů z evropské dotace.

Článek

Magistrát dostal na projekt evropskou dotaci ve výši 25,2 miliónu. „Po stavbě loděnice by měla v dalších letech následovat revitalizace jezera v parku, což bude stát dalších asi 100 miliónů korun. I na ni má město přislíbenou dotaci, tentokrát od státu z peněz určených na oživení oblastí zničených těžbou uhlí,“ vysvětlil primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

,,Lodičky“, jak Karvinští areál nazývali, město před dvěma lety nechalo zbourat hlavně kvůli chátrající budově. „Podařilo se nám s projektem nové loděnice uspět v evropském programu příhraniční spolupráce s polským lázeňským městem Ustroní. Devadesát procent z celkové částky tak zaplatí Unie,“ poukázal primátor. Součástí stavby je vybudování nové budovy loděnice s občerstvením, sociálním zázemím, skladem lodí a sportovních potřeb, terasou a s přilehlým molem pro lodě.

„Také okolí areálu výrazně prohlédne. Čeká ho revitalizace dřevin a další zeleně, vybudování nového kanálu, stavba přístupových cest, mostu a lávky pro pěší, která zajistí přístup přes vodu,“ vypočetl náměstek primátora Zbyněk Gajdacz (ODS).

Dodal, že v okolí loděnice vznikne nové hřiště pro míčové hry, hrací plocha pro menší děti s prolézačkou a samozřejmostí budou nové lavičky a rekonstrukce osvětlení. Podle něj nyní „finišuje“ probírka starých dřevin. „Následovat bude dokončení demolice dosavadních zařízení, stavba nové loděnice začne podle počasí ještě v tomto měsíci.“

Reklama

Související témata:

Související články

Zlatou uličku čeká archeologický průzkum

Do původních domků ve Zlaté uličce kvůli poškozené kanalizaci zatéká a není ani jisté, zda nemohou být narušeny jejich základy směrem do Jeleního příkopu....

Výběr článků

Načítám